Tegnap fontos új változás lépett életbe a Ryanair járatain, ami sokakat idegesít 1

A Ryanair amint azt már korábban jelezte, január 15-től életbe léptetett egy új szabályt, ami a gépre felvihető csomagok számára vonatkozik. A jelek szerint a változtatás igen sok utast idegesít.

ryanair

 

A fapados légitársaság ugyanis újragondolta a gépre felvihető csomagokra vonatkozó szabályzatot, és január 15-től csak azok vihetnek fel a gépre két db kézipoggyászt, akiknek elsőbbségi beszállásuk van. A Ryanair célja ezzel a húzással az lesz, hogy csökkentsék az utastérbe felvitt csomagok számát, illetve ezzel együtt a járatok késéseit is minimalizálják.

Sok utas nyilatkozott a frissen bevezetett módosításokkal kapcsolatban, és a legtöbben egyáltalán nem örültek. “Akik rendszeresen utaznak, azok egyáltalán nem szeretnek várni, és ez a húzás az érkezési oldalon legalább 20-30 perccel meglassít bennünket.” – Robin Griggs. “Gyakorlatilag többet kell fizetnünk. De hogy tehetik meg ezt a már lefoglalt repjegyekkel is???” Nos sajnos az az igazság, hogy megtehetik, ugyanis a “kisbetűs részben” a jegy vásárlásakor le van írva, hogy előfordulhat, hogy a csomagunkat a raktérbe teszik. Tehát beleegyezünk…

A légitársaság korábban azt nyilatkozta, hogy a saját maga „jófejségének” esett áldozatul azáltal, hogy egy második csomagot is felengedtek a gépek utasterébe mindenkinek. Az történt ugyanis, hogy ezt a szabályt rengetegen kihasználták és olyanok is akadtak, nem is kevesen, akik többször akkora második „kis” csomagot hoztak magukkal, mint amekkora maximálisan megengedett. Ez számtalan esetben vezetett késésekhez már az indulásnál.

Az elsőbbségi beszállás szolgáltatás a jegy foglalásakor megvásárolható, személyenként mindössze £5-ért, vagy később hozzáadható a jegyhez a Ryanair weboldalán £6-ért. Az utólagos hozzáadást legkésőbb az indulás előtt két és fél órával tehetjük meg.

Ezzel párhuzamosan, ami a nagyobb csomagokat illeti, a légitársaság csökkenti ezek árait, méghozzá £35-ról egészen £25-ra. Ez nem rossz hír azoknak, akik szeretnek sok csomaggal utazni. A Ryanair szóvivője azt mondta így szeretnék bátorítani az utasokat, hogy több csomaggal merjenek útnak indulni.  Ami még egy jó hír, hogy a feladott poggyászok árának csökkenése mellett, a megengedett maximális méret 15kg-ról 20kg-ra fog emelkedni.

Érdekességképp itt a feladott csomag ára a többi olcsó légitársaságnál:

  • easyJet – £13 és £30 között max 20kg-ig
  • Wizz Air – £15 és £50 között max 20kg-ig
  • Norwegian – £7 és £50 között

Azok tehát, akik nem rendelkeznek elsőbbségi beszállással a hétfői naptól, csak egy kézipoggyászt vihetnek fel a gépre magukkal. Továbbra is lehet majd két poggyászuk ami kézipoggyász méretű, azonban a másodikat a feladott csomagok közé fogják berakni beszállásnál. Ez ugyanakkor nem fog pénzbe kerülni, csak időbe, ugyanis a másik csomagunk a leszállás után a többi feladott csomaggal együtt fog majd megérkezni, vagyis várhatunk rá 10-20 percet… Vagy akár jóval többet is (bizonyára sokan tudnának mesélni).

ryanair beszállás

Az új szabályok értelmében azonban, ha két kis csomaggal megyünk, azokat továbbra is magunkkal kell vinni és a biztonsági ellenőrzésnél nálunk kell, hogy legyen, még akkor is, ha utána a feladott csomagok közé teszik. Ez azért érdekes, mert más dolgokat pakolhatunk a feladott csomagokba, mint azokba, amik nálunk vannak az ellenőrzéskor.

Elmondásuk szerint a Ryanair számára azért fontos ez a változás, mert ők azon keresnek pénzt, ha a járatok tele vannak, és minimális a késés. A teli járatokon azonban kevés a hely a csomagoknak, ami rengetegszer vezet ahhoz, hogy a későn felszállók csomagjaival kell szerencsétlenkedni, és megpróbálni betuszkolni azokat valahová, ahol még van egy kis hely. Ez időigényes és késlelteti a felszállást.

Az új változtatások azt fogják eredményezni, hogy a légitársaság időt és pénzt spórol, így az utazás maga, legalábbis a repülés része rövidebb lesz számunkra is, azonban mi nem nyerünk semmit, ugyanis a csomagunkat (ha volt második) utána meg kell várni, hogy megérkezzen a többi feladott csomaggal együtt. Fontos még megjegyezni, hogy még az elsőbbségi beszállással sem garantált, hogy felvihetjük mind a két csomagot a gépre, csak annyi a különbség, hogy nem fognak megkérni bennünket alapjáraton, hogy adjuk oda az egyik csomagot. Azonban ha hely hiánya miatt szükséges, akkor elsőbbségi ide vagy oda, megy a csomag a raktérbe. “Ez is csak egy újabb lehúzás Ryanair módra.” – mondta egy másik utas, aki nem örült a híreknek.

Sőt a Ryanair arra is figyelmeztet mindenkit, hogy a szabályok be nem tartása akár £50-os büntetéssel is járhat, így kétszer is meggondolja majd mindenki, hogy megéri-e “sunyizni”.    Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás  Forrás

Megosztás