koronavírus karácsony

Végre megszületett a megállapodás az Egyesült Királyságban arról, hogy az ünnepek alatt hogyan módosítsák az intézkedéseket. Így a családok öt napig lazább Covid-19 korlátozásokat élvezhetnek, amely alatt két másik háztartással tölthetik együtt az ünnepeket.

koronavírus karácsony

Skócia, Wales és Észak-Írország támogatta a hétvégén Boris Johnson által előterjesztett tervet – annak ellenére, hogy sokan tartanak a fertőzések számának növekedésétől. Az enyhébb szabályok december 23-án lépnek érvénybe, és egészen december 27-ig fognak tartani, az utazási korlátozások is enyhülnek, hogy az egymástól távolabb élő családok is találkozhassanak.

Valamennyi politikai vezető arra a következtetésre jutott, hogy elengedhetetlen, hogy az emberek találkozhassanak a szeretteikkel az ünnepek alatt, arról nem is beszélve, hogy sokan attól tartottak, hogy különben úgyis sokan megszegnék a szabályokat – veszélybe sodorva ezzel az egész koronavírus stratégiát.

A miniszterek azonban kihangsúlyozták, hogy a karácsonyi közös ebédet egy pubban vagy étteremben mindenki elfelejtheti, mert az összejöveteleket csak otthon, templomban vagy kint a szabadban engedik meg.

Az emberek megölelgethetik végre a szeretteiket – mivel erre az öt napra megszűnik a társadalmi távolságtartás szabálya -, de a gondozóotthonokban lévő 65 év felettiek nem csatlakozhatnak családjaikhoz. A családoknak ki kell majd jelölniük a másik két háztartást, akikkel együtt terveznek lenni – és utólag már nem módosíthatják majd ezt a döntést, hogy más rokonokkal találkozhassanak az ötnapos időszak alatt.

A terv célja az volna egy tipikus család esetében, hogy együtt élvezhesse az ünnepi ételeket bent, a nagyszülőkkel, vagy épp két másik baráti társasággal. A miniszterelnök azonban mindenkit arra kért, hogy alaposan fontolják meg, hogy kivel akarják tölteni a karácsonyt, mert a különböző háztartások keveredése sok veszélyt rejt.

A szabályok nem minden családra nézve kedvezőek, ugyanis például azt is jelentik, hogy ha a szülőknek három vagy több gyermekük van, akik mind máshol élnek, akkor nem tudnak mindannyian együtt karácsonyozni.

Az elvált szülők gyermekei képesek lesznek a karácsonyi „buborékok” között mozogni, így láthatják majd mindkét szülőt. Azok az emberek, akik Észak-Írországba vagy onnan utaznak a korlátozások enyhítése december 22-től 28-ig tart, mivel az utazás bonyolultabb, hosszadalmasabb procedúra.

Szilveszterkor nem szüntetik meg a korlátozásokat, és addigra Anglia minden egyes területe visszatér a három készültségi szintű rendszerhez, amely december másodikán kézdődik, amikor a lockdown véget ér. Egy másik hír szerint, a kormány olyan terveket is fontolgat, hogy azok az emberek, akik egy hét alatt kétszer negatív koronavírus tesztet produkálnak, egy speciális „mentességet nyújtó igazolást” kapnának, amely lehetővé tenné számukra, hogy viszonylag normális életet éljenek.          Forrás

Megosztás