koronavírus oltás Anglia

A kormány engedélyezte az első koronavírus vakcinát, miután az Egyesült Királyság független gyógyszerszabályozója általános használatra jóváhagyta a Pfizer-BioNTech cégek által előállított terméket.

koronavírus oltás Anglia

Matt Hancock, brit egészségügyi miniszter elmondta, hogy a vakcinát, amely a vizsgálatok szerint 95 százalékos hatékonyságúnak bizonyult, a jövő héttől már elérhetővé is teszik elsőként a kiemelt csoportok számára. Az újonnan kinevezett, az oltás bevezetésének felügyeletéért felelős miniszter, Nadhim Zahawi szerint ez „jelentős előrelépés a Covid-19 elleni harcban”.

Az Egészségügyi és Szociális Ügyek Minisztériuma szerda reggel közzétett nyilatkozatában közölte, hogy a kormány elfogadta az Egyesült Királyság független szabályozóinak, a Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Szabályozási Ügynökségének (MHRA) az ajánlását az oltóanyag általános jóváhagyását illetően a lakosság számára.

„… Ezt hónapokig tartó szigorú klinikai vizsgálatok és az adatok alapos elemzése előzte meg az MHRA szakértői részéről, akik arra a következtetésre jutottak, hogy az oltóanyag megfelel a szigorú biztonsági, minőségi és hatékonysági előírásoknak. A védőoltásokért felelős bizottság (JCVI) rövidesen közzéteszi javaslatait a vakcinát elsőként megkapó kiemelt csoportokat illetően, ideértve többek közt az idősgondozók lakóit, az egészségügyi alkalmazottakat, és a veszélyeztetett kategóriába tartozó személyeket is. A vakcina a következő héttől lesz elérhető az Egyesült Királyságban. Az NHS évtizedes tapasztalattal rendelkezik nagyszabású oltási programok végrehajtásában…” – írták.

Egyelőre 800 000 adag válik majd elérhetővé a jövő héten. Anglia ötven kórháza várja hogy az oltásokat megkapják, és elkezdhessék végre a lakosság beoltását. Emellett nagy oltási központokat hoznak létre országszerte, de egyes körzeti orvosoknál is elérhetővé válik majd. Várhatóan már karácsony előtt több millió Pfizer oltást szállítanak majd az Egyesült Királyságba, és még a fegyveres erők is besegítenek az oltóanyag szétosztásában.

A brit kormány eddig 40 millió adag Pfizer / BioNTech vakcinát rendelt. A pácienseknek két oltás beadására van szükségük, méghozzá 21 napos eltolással, vagyis a 40 millió darab nem elég az Egyesült Királyság teljes lakosságának beoltására. Arra vonatkozólag, hogy kik kapják, illetve kaphatják meg először a koronavírus oltást, itt találsz bővebb információt.       Forrás

Megosztás