brexit tárgyalás

A brit kormány az unió többszöri, komoly figyelmeztetése ellenére úgy döntött mégis megpróbálja felülírni a Boris Johnson által az év elején már aláírt Brexit-megállapodást, újabb, még nagyobb válságba sodorva ezzel az EU-val folytatott kereskedelmi tárgyalásokat.

brexit tárgyalás

Jacob Rees-Mogg csütörtökön, kevesebb, mint négy héttel a határidő lejárta előtt közölte, hogy a miniszterek visszahelyezik a Lordok Háza által a belső piaci törvényjavaslatból eltávolított, vitatott záradékokat. Ez a húzás végleg romba döntheti a brit kormány és az EU közt folyó tárgyalásokat, és egy újabb, lehet, hogy a végső lökés a megállapodás nélküli Brexit irányába.

Az alsóház vezetője emellett bejelentette egy új adóztatási törvényjavaslat bevezetését is, amely várhatóan más hatáskörökkel is felruházza a kormányt a Brexit megállapodás további részeinek felülírására. A miniszterek maguk is beismerték, hogy terveik megsértik a nemzetközi jogot, és az EU megerősítette már több alkalommal is, hogy egy ilyen lépés végleg véget vet mindenféle tárgyalásnak a két fél közt. Az új törvényjavaslat pontos tartalma azonban még nem világos.

Mindenki abban reménykedett, hogy a tárgyaló felek szerda este végre közel járhatnak a megállapodáshoz Londonban, miután nagy adag pizzát láttak érkezni a megbeszélések helyszínének ajtajához – ami az éjszakába nyúló munka jele. De a tárgyalások állásáról még nem derült ki semmi egyéb konkrétum, ugyanakkor a diplomaták szerint az EU tagállamai között megosztottság van annak kapcsán, hogy mi legyen a következő lépés.

Emmanuel Macron állítólag azt szeretné, ha Michel Barnier főtárgyaló ragaszkodna az Egyesült Királyság további engedményeihez, és szükség esetén engedélyezné hogy a megállapodás nélküli Brexit megvalósuljon. De mások, például Írország, figyelmeztettek hogy egy ilyen stratégiára nem a legjobb ötlet jelen körülmények között.

A Londonban zajló a Brexit utáni kereskedelemről szóló tárgyalás „a végét járja” – mondta Írország külügyminisztere, figyelmeztetve arra, hogy amennyiben nem sikerül megkötni a megállapodást, akkor az EU fókusza a „hatalmas fennakadás és extra költségek ellenére amit ez okoz”, hamarosan átkerül az üzletkötés nélküli forgatókönyvre.

Az intenzív, eredményeket hozó egész napos szerdai meeting után a tárgyalások csütörtökön kissé visszafelé haladtak. Az EUs források azonban tagadták az Egyesült Királyság azon állításait, amelyek szerint sikerült előrébb lépni és közelebb kerülni a megállapodáshoz. Elmondásuk szerint a két fél közötti problémás pontok február óta változatlanok (halászati ​​jogok, támogatás és kormányzás).

Elvileg mindkét oldalnak az lenne a célja, hogy januártól szabadkereskedelmi megállapodás lépjen életbe az EU és Nagy-Britannia között, tehát az áruk szabad áramlása biztosított maradjon. Enélkül sokkal nehezebb lesz a kereskedelem a felek között, eurómilliárdokban mérhető veszteség érné már az első hónapban az érintett cégeket. Csak a brit oldalon több tízezer vámolással foglalkozó ügyintézőre lenne szükség, ha a mostani kereskedelmi szintet tartani akarnák, plusz drágulna minden termék, ami érintett, de azok is, amelyek alapanyagához vagy alkatrészeihez a túloldalról kell valami.

Már csak néhány nap maradt a megállapodás megkötésére, és a feszültség már így is a tetőfokán van Brüsszelben, erre Boris Johnson kormánya bejelentette, hogy a jövő héten két törvényjavaslatot nyújt be ami sérti a Brexit kilépési megállapodásban foglaltakat, azonban állítása szerint szükségesek ha nem akarják az ír tengeren egy határ felállítását. Michel Barnier állítólag azt mondta az EU követeinek, hogy a bizalom ilyen szintű megsértése helyrehozhatatlan „válságba” sodorja a tárgyalásokat.    Forrás

Megosztás