Leesett az első hó Nagy-Britanniában: térkép mutatja, hogy épp hol havazik 1

A Met Office sárga figyelmeztetéseket adott ki esőre, jégre és hóra az ország nagy részén, miután számos régióban, eleinte főleg az ország északabbra eső területein, leesett az első nagyobb hó.

Leesett az első hó Nagy-Britanniában: térkép mutatja, hogy épp hol havazik 2

Hótakaró fedte be Délkelet-Anglia több területét is mostanra, idén először, miközben a hőmérő higanyszála az ország sok részén nulla fok környékére süllyedt az Egyesült Királyságban.

Leesett az első hó Nagy-Britanniában: térkép mutatja, hogy épp hol havazik 3

Havas táj fogadta péntek reggel az Essex, Suffolk, Kent és Cambridge környékén lakókat is. A fagyos, hideg idő a fővárost és környékét is elérte, bár ott komoly havazás egyelőre még nem volt.

Leesett az első hó Nagy-Britanniában: térkép mutatja, hogy épp hol havazik 4

A leghidegebb idő azonban Északnyugat-Skócia egyes részein várható, ahol a hőmérséklet akár -10 ° C -ig is süllyedhet az éjszaka folyamán. Csütörtökön volt az Egyesült Királyságban az idei tél eddigi leghidegebb éjszakája, -9,6C-ot mértek a Sutherland-i Altnaharrában.

Leesett az első hó Nagy-Britanniában: térkép mutatja, hogy épp hol havazik 5

Alex Burkill, a Met Office meteorológusa szerint a „legjelentősebb mennyiségű hó” valószínűleg Anglia északabbra eső részein, és Cumbria-ban várható – ahol egyes területeken akár 10 cm is leeshet.

Leesett az első hó Nagy-Britanniában: térkép mutatja, hogy épp hol havazik 6

A lakosság által finanszírozott hótérkép pontosan megmutatja, hogy jelenleg épp hol esik a hó az országban. Az Egyesült Királyság hótérképe összegyűjti az #uksnow címkével ellátott tweeteket, és térképen ábrázolja azokat. Ehhez csak a helymeghatározásnak kell bekapcsolva a telefonodon.

A felhasználók egy 0-10-ig terjedő skálán még azt is jelezhetik, hogy az adott területen mennyire havazik. A 10-es az értelem szerűen egy durva hóvihart jelent. A térképet itt tekintheti meg mindenki.

Az előrejelzések szerint a hideg, havas, esős, szeles idő várhatóan pénteken még folytatódik, de a hétvégén már enyhébb, szebb idő lesz, sőt némi napsütés is várható.    Forrás

Megosztás