Végre eljött a pillanat: A brit kormány elfogadta a Brexit megállapodás tervét 1

Theresa May brit miniszterelnök bejelentette, hogy a kabinet végre áldását adta az EU-ból való kilépési megállapodás tervezetére. A miniszterelnök egy igen hosszú, 5 órás kabinetülés után szólt a brit nemzethez.

Végre eljött a pillanat: A brit kormány elfogadta a Brexit megállapodás tervét 3

Azt mondta, hogy ez egy döntő fontosságú momentum volt a Brexit végrehajtásának folyamatában, és ez mostmár lehetővé teszi, hogy a tervezetet végre véglegesítsék. Az EU oldali főtárgyaló azt reagálta, hogy ez mind a két fél közös érdeke. A BBC politikai szerkesztője Laura Kuenssberg elmondta, hogy nehogy azt higgyük, hogy a döntés egyhangú volt. A Brexitpárti Jacob Rees-Mogg például azt nyilatkozta, hogy ez a tervezet belülről rohad. Összesen 9 miniszter szólalt fel a tervezet ellen, így hát lehetséges hogy további komplikációk lépnek majd fel.

Beszédében Theresa May azt nyilatkozta, hogy ez a megállapodás tervezet sokezer órányi izzasztó tárgyalás eredménye, amit az EU-val folytattak. Elmondása szerint továbbá „ez a mostani tervezet egész Nagy-Britannia érdekeit igyekszik a lehető legjobban szolgálni”. Az 585 oldalas dokumentum, amit publikáltak is, tartalmaz egy rövidebb összefoglalást, ami leírja, hogy milyen lesz a királyság és az EU jövőbeli kapcsolat egymással.

De mi is van benne?

A kilépési megállapodási tervezet főként az igen kérdéses sarokpontokra koncentrál. Ilyen például az EUs állampolgárok helyzete Nagy-Britanniában, és a briteké, akik az EU-ban vannak. Garantálni fogják, hogy mindenkinek a jogai védve maradnak, és senkinek nem kell hazamennie, mindenki ugyanúgy dolgozhat, élhet, tanulhat tovább, mint eddig.

Szó van egy 21 hónapos átállási időszakról, ami 2019 márciusától indul majd, amikor is a szigetország kilép az Európai Unióból. A Brexit számlája is fontos pont benne, az Egyesült Királyság nagyjából várhatóan 35 és 39 milliárd font közötti összeget fog kipengetni az EU-nak a kilépésért.

Az utóbbi időben a legtöbb vita pedig a „hátsó bejárat” témája volt, vagyis az ír határon, hogy lesz-e fizikai határvonal, vagy nem. A tervezet szerint nem fognak ellenőrzőpontokat felállítani és fizikai határt létrehozni, hanem valamiféle alternatív megoldást találnak ki helyette. Az EUs főtárgyaló, Michel Barnier azt nyilatkozta, hogy amennyiben 2020 júliusig nem dől el, hogy pontosan mi lesz a határnál, úgy az átállási időszakot meg lehet majd hosszabbítani, ha pedig úgy sem oldódik meg a dolog, akkor a megállapodás szerint nem lesz fizikai határ, ami azt jelentené, hogy a briteknek és az EU-nak közös vámterületnek kell maradnia, hogy ne legyen szükség ellenőrzésekre.

MI LESZ MOST?

Nagy-Britannnia az eredmények fényében végre összehívhat egy csúcstalálkozót az EU-val, hogy még ebben a hónapban megszülessen a megállapodás. Ezek után a Parlament szavazni fog… de egyszerűbb lerajzolni:

Végre eljött a pillanat: A brit kormány elfogadta a Brexit megállapodás tervét 4

Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás