Végre az egész EU-ban olcsón telefonálhatunk és netezhetünk: nincs több lehúzás 1

Akár a kilépés, akár a maradás pártján volt az ember, az Európai Tanács most mindenkinek tett egy nagy szívességet. A nyaralók ugyanis ingyen mobil roaming szolgáltatásra számíthatnak Európa-szerte június 15-től – az elkövetkező 2 évben legalábbis.

Végre az egész EU-ban olcsón telefonálhatunk és netezhetünk: nincs több lehúzás 3

Hosszú-hosszú kampányolás, és fokozatos roaming-díj csökkentés után a Tanács végre beadta a derekát – vagyis mostantól ugyanazon az áron lehet majd telefonálni és adatforgalmat használni Európa bármely országában, mint otthon. Azonban sokan félnek attól, hogy ez az Unióból való kilépéssel ismét megszűnik majd a britek számára. Emellett pedig arra is figyelni kell még, hogy az olyan Unión kívüli országokban se netezzünk  felelőtlenül, mint Svájc, vagy Andorra ugyanis vannak olyan mobilszolgáltatók, akik ezeket a területeket is beleveszik a roaming-díj mentes csomagjukba, mások azonban nem. Ráadásul Törökország félig beleszámít az újításba, félig nem – a Vodafone őket is az EU részének tekinti, más szolgáltatók azonban nem.

Miért történik mindez?

Az Unió már lassan egy évtizede elkezdte csökkenteni a roaming-díjakat, azonban a végleges díjmentesség csak idén június 15-én, csütörtökön érkezik el. Ettől a dátumtól kezdve az otthoni szolgáltatónál vásárolt hívásidő, sms és adatforgalom-mennyiség az Unió összes más országában is érvényes lesz, bárhol is tartózkodunk. Tehát ha valaki a pl. a Hungliát vagy akármelyik másik oldalt szeretné olvasgatni a nyaralása alatt Spanyolországban a mobilján, az ugyanannyiba fog kerülni, mintha Manchesterben tenné ugyanezt.

Mit jelent az ingyenes roaming pontosan, és mi tartozik majd bele?

A roaming-díjak – tehát az extra költség, amit a mobilhasználatért kellett fizetni külföldön tartózkodás esetén – nagyon régóta nehezítette meg a nyaralók életét, és rövidtávon nagyon nagy lehúzások is lehettek belőle, ha nem figyelt oda az ember. 2007-ben még például ha egy brit Spanyolországban akart telefonálni, az percenként 50 p-be került, de még egy jelentős árcsökkentés után is 16 p volt még ez a közelmúltban, nem beszélve az sms és az adatforgalom költségéről. Így akiknek időnként használni kellett a telefonjukat, azoknak akár 100 fontos számlára is számítani kellett egy kéthetes nyaralás után. Ez ellen javasolta 2013-ban a Tanács azt, hogy az egységes piacon belül vezessenek be egy egységes telekommunikációs hálózatot, és ezzel csökkentsék a költségeket. Ennek lett az az eredménye, hogy most a szerződéses, és feltöltős ügyfelek is az otthoni áraikat élvezhetik majd Európa bármely pontján. Tehát ha mondjuk havi 1GB adatforgalomra fizettél elő, azt elhasználhatod az Unió bármely országában felár nélkül. Ha több Internetre lenne szükséged, akkor is annyit kell majd fizetni, mint otthon. Akkor sem kell majd fizetni, ha hívást fogadsz más országban, persze ha továbbra is az Unión belül vagy. Ez azt jelenti, hogy a sokat utazók is eldobhatják az európai, vagy a másodlagos SIM-kártyát – bár ezt érdemes megtartani az EU-n kívül.

Érdemes otthagyni az angol szolgáltatóm, és szétnézni, hogy mi a legolcsóbb opció Európában?

Meg lehet próbálni, de a Tanács és a mobilszolgáltatók létrehoztak egy szabályozást, ami pont ezt hivatott kivédeni. A fogyasztónak az adott ország polgárának kell lenni, vagy szoros kapcsolata, és gyakori tartózkodása kell, hogy legyen az adott országgal. Ha több hónapon keresztül ennek ellenére más ország szolgáltatóját használod, letilthatják az előfizetésed.

Mi lesz az Unión kívüli országokkal, és a hajókkal?

Az olyan országokban, mint Törökország, Svájc, vagy Norvégia, technikailag még élnek a roaming-díjak, azonban sok szolgáltató döntött úgy, hogy őket is bevonja a díjmentességbe, főleg a népszerű turista-célpontok esetén. A hajóutakat figyelembe véve pedig múlt hónapban született megállapodás a kedvező mobilszolgáltatásokról, mivel eddig elég horribilis számlákat lehetett összeszedni, akár Hull partjától 10 km-re is. Mindenestre, ha ezen a nyáron hajóutat tervezel, érdemes előtte az Interneten utánanézni.

Melyik szolgáltató mit ajánl?

A Vodafone a 40 EuroTraveller országában biztosítja az ingyenes szolgáltatást, beleérve Izlandot, Svájcot és Törökországot, azonban Szerbiát és Montenegrót nem. Az O2 díjmentessége 47 országot fed le, de ebbe nincs benne Törökország, valamint a PAYG ügyfeleiknek több helyen kell majd fizetni (például Monacoban és Svájcban is) furcsa módon, mint a szerződéses ügyfeleknek. Az EE hasonlóan működik majd, mint az O2, de ők nem diszkriminálják a PAYG előfizetőket egyik országnál sem, emellett azt is kikötötték, hogy csak az első 15GB-t lehet külföldön használni. A Three egészen extrém módon 60 országban ajánl ingyenes roaming-szolgáltatást, beleérve például Ausztráliát, Új-Zélandot, vagy Hong Kongot is, azonban Törökország nincs benne. A Tesco Mobile 48 országot vett bele, a Carphone Warehouse ID 29-et, a Virgin Mobile csakis az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban nyújtja ezt a szolgáltatást, a GiffGiff pedig még dolgozik az ajánlata részletein. Minden ajánlat június 15-én lép érvénybe (néhány esetben hamarabb is), de érdemes az utazás előtt utánanézni, főleg, ha olyan „szokatlan” helyre utazik az ember, mint mondjuk a Channel-szigetek.

Mit jelent majd a Brexit?

A Three már megígérte, hogy megtartják az ingyenes roamingot a Brexittől függetlenül, de a többi szolgáltató egyelőre óvatosabb ennél. Alapból nem igazán támogatták a Tanács rendeletét a díjak eltörléséről, mivel elég nagy profitkiesést okoz ez nekik, és jogilag semmi nem állítaná meg őket, ha a kilépés után legalább az Egyesült Királyságban visszaállítanák a roaming-díjakat. Politikai akadályai azonban már lehetnek, mivel a kormány nagyon szeretné a Brexitet sikerre vinni. Végül valószínűleg az üzleti megfontolások lesznek a mérvadóak. A Three viszont ragaszkodik hozzá, hogy „elkötelezettek a magas díjak eltörlése iránt”, és kijelentette, hogy bárhogy is alakul a Brexit, a fogyasztók érdekeit nézik majd. Az O2 is szeretne majd tárgyalni a kormánnyal és az Ofcommal a Brexit utáni helyzetről, azonban azt mondták, a döntés a kormányon múlik majd.   Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után