Vége a tory vezetőválasztásnak, megvolt a szavazás, hamarosan kiderül, ki az új brit miniszterelnök 1

Végre véget ért a tory vezetőválasztás kampánya, és az Egyesült Királyság mindössze néhány napra van attól, hogy új miniszterelnök kerüljön az ország élére.

Vége a tory vezetőválasztásnak, megvolt a szavazás, hamarosan kiderül, ki az új brit miniszterelnök 3

A szavazás hivatalosan 17 órakor zárult le pénteken, a szavazatokat pedig a hétvégén számolják össze. Liz Tuss és Rishi Sunak hétfőn tudja meg mindenki mással együtt, hogy melyikőjük veheti át a Downing Street 10 kulcsát, de széles körben az előbbi győzelmét várják.

A páros egész nyáron a konzervatív párt tagjait próbálta meggyőzni arról, hogy melyikőjük az alkalmasabb a feladatra, és sokan úgy gondolják, hogy a külügyminiszter behozhatatlan előnnyel rendelkezik.

Az eredményt hétfőn teszik közzé, amelyet követően Truss vagy Sunak Balmoralba utazik majd, hogy a királynő hivatalosan miniszterelnökké nevezze ki a győztest. A héten megerősítették, hogy a 96 éves uralkodó nem utazik Londonba, hogy találkozzon az új miniszterelnökkel, aki egyben uralkodása alatt a 15. lesz a sorban.

A találkozóra hagyományosan a Buckingham-palotában kerülne sor, de a királynő, aki az elmúlt évben visszatérő egészségügyi problémákkal küzdött, Skóciában marad. Ha a vártnak megfelelően nyer, Truss valószínűleg a hétfő nagy részét azzal tölti majd, hogy a részleteket véglegesítse, hogy kik lesznek a kormányának tagjai.

Johnson várhatóan kedden mond majd lemondó beszédet, és ezt követően mind a ketten Aberdeenshire-be utaznak, ahol a királynő hivatalossá teszi a vezetőváltást. Az új miniszterelnök valószínűleg még aznap szól majd a nemzethez, a kabinet tagjainak kinevezése pedig megtörténik még a szerdai első ülés előtt.

Csaknem 140 000 szavazat érkezett a 2019 nyarán lezajlott tory vezetői választáson, amikor Boris Johnson 92 153 szavazatot, Jeremy Hunt pedig 46 656 szavazatot szerzett, 509 érvénytelen szavazat mellett. A részvételi arány 87% volt akkor, ami arra utal, hogy körülbelül 160 ezren kaptak szavazólapot.

Azóta mindössze három év telt el, így nem valószínű, hogy jelentősen változott volna a szavazásra jogosult tagok száma. Augusztus 1. és augusztus 5. között postán küldték el a szavazólapokat a tory párt tagjainak. A szeptember 2-án 17 óra után beérkező szavazatokat már nem számolják – áll a Konzervatív Párt honlapján.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után