Variálnak a nagy üzletláncok a karácsonyi nyitvatartás körül Nagy-Britanniában 1

Annak ellenére döntött úgy a Tesco és a Morrisons, hogy nyitva maradnak december 26-án, hogy kifejezetten arra kérték őket a szakszervezetek, hogy ne tegyék.  A szakszervezetek vezetői szerint a világjárvány idején mutatott elkötelezett munkájukért cserébe a dolgozóknak járna annyi köszönet, hogy ne kelljen dolgozniuk karácsony másnapján.

Variálnak a nagy üzletláncok a karácsonyi nyitvatartás körül Nagy-Britanniában 3

Az Asda, a Marks & Spencer, a Pets at Home és a The Entertainer játékbolt zárva tartanak december 26-án, ám a Tesco és a Morrisons csatlakozott a Sainsbury’s-hez, mondván, csak korlátozott nyitvatartással, de kinyitnak karácsony másnapján.

A Tesco azt is hozzátette, hogy a fronton dolgozókat további 10% -os bónussal jutalmazza a karácsonyi és újévi időszakban, míg a Morrisons az aznapi munkát szabadon választhatóvá teszi és dupla bérrel jutalmazza. A Sainsbury pedig nyitva lesz, de dolgozói kérésre csökkentett óraszámban, hozzátéve, hogy a legtöbb dolgozó azért szabadnapos lesz december 26-án.

Az Asda viszont szeretné kifejezni háláját dolgozóinak a világjárvány idején végzett munkájáért, ezért mind a 631 üzlete két napra bezár a karácsonyi szünetben. A fronton dolgozók bónuszt is kapnak majd.  Az Asda vezérigazgatója, Roger Burnley úgy nyilatkozott, hogy 2020 “kihívásokkal teli év” volt, és a dolgozók “hihetetlen munkát végeztek”. Mr Burnley azt is hozzátette, hogy tisztában van azzal, hogy a koronavírus miatti korlátozásoknak köszönhetően dolgozóiknak le kellett volna mondaniuk arról, hogy a családjaikkal tölthessék az ünnepeket.

“Természetesen ez a legforgalmasabb időszak az évben, ugyanakkor az is fontos volt számunkra, hogy minél több dolgozónknak megadjuk a lehetőséget arra, hogy ezt az időt a szeretteivel töltse, akiket talán hónapok óta nem láttot. Így csak december 27-én nyitjuk meg üzleteinket. ”

A GMB szakszervezet elmondta, hogy korábban “azt kérte Asdától, hogy a karácsonyi időszakban adja meg a lehetőséget munkatársainak a pihenésre és hogy a családjukkal tölthessék az ünnepet, ezért nagyon örülünk, hogy beleegyeztek ebbe. Nagy kár azonban, hogy ez a nap nem ünnep, így a munkavállalóknak szabadságot kell kivenniük. Ugyanakkor ez mégis egy lépés a helyes irányba, úgyhogy felszólítjuk a többi kereskedelmi üzletláncot, hogy kövessék példájukat.”

Az Usdaw szakszervezet is felhívta a kereskedők figyelmét, hogy be kellene zárniuk december 26-án.

Paddy Lillis, az Usdaw főtitkára november végén úgy nyilatkozott: “Az ország a koronavírus válság kapcsán olyan helyzetbe került, amilyenre még nem volt példa korábban. A kereskedelemben dolgozók pedig olyan áldozatokat hoztak, amit meg kell becsülni. Amíg a többség otthonában biztonságban maradt, addig ők mindennap bejártak dolgozni. Ha garantálni akarjuk számukra a megérdemelt pihenést, az élelmiszerkereskedőknek be kell zárniuk karácsony másnapján.”

A szupermarket-óriás Sainsbury’s, szerdán jelntette be, hogy szupermarketei nyitva maradnak, bár csökkentett óraszámban. A bolt szóvivője elmondta: “Azok a kollégák, akik kérték, hogy karácsonykor legalább két egymást követő napot ne dolgozzanak, megkapták. “ A Tesco is nyitva tart December 26-án, csakúgy mint a Morrisons.

Megosztás