Külföldiként nehezebben juthatunk ingatlanhitelhez jövőre Nagy-Britanniában 1

Diszkriminálja a külföldi állampolgárokat az egyik legynagyobb brit bank, a Santander. 2021 június 30-ig hivatalosan nem kötelezhetők az itt élő uniós állampolgárok, hogy letelepedett / ideiglenesen letelepedett státuszukat igazolják például lakásbérlés esetén, egy állásra való jelentkezés során, vagy egyéb hivatalos esetben, eltekintve az országba való belépést, természetesen. Mégis, A Santander erre magasról tesz, és valószínűsíthetően nem aggasztja, hogy konkrétan diszkriminál.

Külföldiként nehezebben juthatunk ingatlanhitelhez jövőre Nagy-Britanniában 2

2021-től az egyik legnagyobb brit bank korlátozza a külföldi lakásvásárlók jelzáloghoz való hozzáférési lehetőségét. A Santander már idén, december 6-tól megköveteli, hogy a hitelt igénylő bizonyíthatóan az Egyesült Királyságban éljen kérelme elindításakor. Feltételük mindezek mellett, amennyiben uniós országból, vagy az Európai Gazdasági Térségből származik a kérelmező és saját tőkéje kevesebb, mint 25%, valamint jövedelmét venné alapul hitelkérelme ügyében, hogy igazolja: joga van Egyesült Királyságban élni. Mindez vonatkozik azokra a külföldi állampolgárokra is, akik brit állampolgárságú partnerükkel közös jelzálogot vesznek fel.

A követelmény azokra is vonatkozik, akik abból a célból vásárolnak ingatlant, hogy kiadják, emellett bizonyítaniuk kell azt is, hogy évente legalább 25 000 fontot keresnek. További kitétel, hogy a kérelmező az ingatlanban éljen, vagy legalábbis a hétvégéket töltse ott rendszeresen, vagy valamelyik családtagja lakjon ott.

“Amennyiben a kérelmező nem tudja bizonyítani letelepedett, vagy ideiglenesen letelepedett státuszát (settled or pre-settled status), valamint kevesebb, mint 25% önrésszel bír, ott probléma merül fel” – mondta Mark Harris az SPF Privatel Cliens-től.  “Hamarosan egyre több bank tisztázza majd álláspontját a témával kapcsolatban.”-tette hozzá.

Ez az állásfoglalás annak köszönhető, hogy felszólították a bankokat: készüljenek fel a Brexit átmeneti időszakának végére, amikor is már új szabályokat kell alkalmazni – habár ezekből a szabályokból még nem mindegyiket erősítettek meg, vagy tettek hivatalossá.

Elméletileg a külföldi állampolgárságú hitelfelvevők továbbra is tudnak jelzálogkölcsönt igényelni, amennyiben állandó lakóhellyel rendelkeznek az Egyesült Királyságban. Esetükban azonban extra ellenőrzések is szükségesek, így a kérelmek elbírálása hosszabb időt vehet igénybe.

A Santander úgy nyilatkozott: „Ezek a változtatások biztosítják, hogy eleget teszünk jogi és egyéb szabályozási kötelezettségeinknek. Az az érdekünk, hogy továbbra is minél több ügyfélnek segítsünk. Ezért azokat az uniós állampolgárokat, akik 2021. január 1-je előtt az Egyesült Királyságban éltek úgy kezeljük, hogy megvan a joguk, hogy országuknban éljenek és jelzálogot vehessenek fel.”    Forrás

Megosztás