albérlet kilakoltatás anglia

Az Egyesült Királyságban a bérbeadás és ingatlan bérlés trükkös feladat tud lenni mind a bérlők, mind a bérbeadók számára, vannak ugyanis olyan albérlők akik undorító, brutális állapotokat hagynak maguk után, amikor kiköltöznek, és vannak sajnos olyan landlordok is, akik erősen megkérdőjelezhető állapotú ingatlanokat adnak ki.

albérlet kilakoltatás anglia

Az új tanév kezdetével most rengeteg albérletbe költöznek be a diákok egész Nagy-Britanniában. A járvány kezdete óta azonban a kormány új szabályokat vezetett be a bérleti szerződésekre vonatkozóan. A korlátozások fokozatos feloldásával azonban fontos tudni, hogy milyen jogaink vannak, ha albérletben élünk vagy oda költözünk.

Mi történik, ha felszólítanak, hogy hagyjuk el bérelt otthonunkat?

Bár előbb vagy utóbb el kell hagyni otthonunkat, a felmondási idő akár hat hónap is lehet, mielőtt kilakoltatnának valakit. Az alábbi indokok miatt határozott idejű szerződésünket is felmondhatják:

  • Elmaradásban vagy a bérleti díjjal
  • Az ingatlant illegális célokra használtad
  • Kárt okoztál az ingatlanban

A Covid miatt persze a felmondási idő hosszabb mint korábban. Aki 2021 június 1. előtt kapta meg az írásos értesítést a kilakoltatásról, annak hivatalosan hat hónapja van kiköltözni, aki pedig június 1. után, annak legalább 4 hónap áll rendelkezésére. Az értesítőnek tartalmaznia kell a távozás pontos dátumát is.

Emellett 2021. augusztus 1 -jétől szeptember 30 -ig:

  • 2 hónapos határidővel kilakoltathatnak, ha 4 hónapnál kevesebb bérleti díjjal tartozunk
  • 4 hetes határidővel kilakoltathatnak, ha több mint 4 havi bérleti díjjal tartozunk

A kilakoltatás jogi eljárás, amely az értesítés kézhezvételétől számítva több hónapig is eltarthat. Ha a főbérlő nyomást próbál gyakorolni rád, hogy költözz ki idő előtt, maradj ott nyugodtan, ugyanis ilyet tenni az albérlővel törvénybe ütköző dolog Nagy-Britanniában.

Mi van akkor, ha te szeretnél hamarabb kiköltözni, mint ahogy a szerződésed lejár?

Az egyszerű válasz az, hogy köteles vagy a bérleti díjat fizetni a bérleti szerződés határozott időtartamának végéig, amelyet aláírtál. De érdemes megnézni mi áll pontosan a szerződésben, mert van ahol például már hat hónap után 1-2 hónapos felmondási idővel ki lehet költözni. Egyes landlordok azt is megengedik, hogy hamarabb megszüntessük a határozott idejű szerződésünket, ha közvetlenül megállapodunk velük. Például, ha személyes körülményeink megváltoznak, vagy ha találunk magunk helyett másik bérlőt.

A határozott idejű szerződés megszűnésekor írásban értesíteni kell a főbérlőt, figyelmeztetve arra, hogy nem fogjuk meghosszabbítani a szerződését. Ha éppen bérleti szerződés aláírására készülsz, alaposan ellenőrizd, hogy van -e benne bármi arra vonatkozólag, hogy mi történik akkor, ha idő előtt bontaná meg azt valamelyik fél.

Bérleti díj emelése

Előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerülsz, amikor a főbérlő szeretné megemelni az addig fizetett lakbér összegét. A bérbeadók ezt csak meghatározott helyzetekben (jellemzően évente max. egyszer, a szerződés megújításakor) tehetik meg, vagy ha elfogadod a javasolt emelést. Ha a landlord erőszakkal megpróbálna kilakoltatni, mert nem értesz egyet a bérleti díj emelésével, ez törvénybe ütközik, és bátran kérj segítséget a rendőrségtől vagy a helyi önkormányzattól.          Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után