Újra rekord magasan az üzemanyag ára Nagy-Britanniában, pedig nem kéne, hogy ennyi legyen 1

A sofőröket arra figyelmeztetik országszerte, hogy készüljenek fel a legköltségesebb utazásaikra, ha meg akarják látogatni szeretteiket idén karácsonykor, mivel az üzemanyagárak rekordmagasságot értek el.

Újra rekord magasan az üzemanyag ára Nagy-Britanniában, pedig nem kéne, hogy ennyi legyen 3

A dízel ára a benzinkutaknál elérte a 176 pennyt átlagosan literenként ami 27 pennyel több, mint 2021-ben, a RAC üzemanyagfigyelője szerint. A benzin átlagos literenkénti ára pedig most 153 penny körül jár, ami 7 pennyel magasabb, mint 12 hónappal ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy az autósoknak 84 fontba kerül durván teletankolni egy átlagos méretű tartállyal felszerelt autót – ez 4 GBP-os emelkedés – annak ellenére, hogy a nagykereskedelmi gázárak a világméretű energiaigények csökkenése miatt zuhannak.

A benzin árának nagyjából egyébként literenként 15 pennyvel kellene olcsóbbnak lennie – állapította meg az RAC. Eközben egy átlagos dízelautó feltöltése most már közel 97 fontba kerül – csaknem 15 fonttal több, mint tavaly ilyenkor (82 font). A dízelnek 13 pennyel kevesebbe kell kerülnie literenként, mint amennyit jelenleg kérnek érte átlagosan.

Simon Williams, a RAC szóvivője így nyilatkozott: „Mivel a megélhetési költségek válsága miatt ez az egyik legkeményebb karácsonyi szezon a történelemben, még elszomorítóbb tudni, hogy szívtelenül túlárazzák az üzemanyagot, ezzel a valaha volt legdrágábbá téve sokak számára a karácsonyi rokonlátogatást.”

Az RAC szerint bár a benzin ára csökkent a múlt hónapban, azonban a szupermarketek nem csökkentették az üzemanyagtöltő állomásaikon az árakat az autósok számára. Holnap és szombaton karácsony előtt várhatóan mintegy 34 millió autós fog nekiindulni rokonokat és barátokat látogatni, a sztrájkok egész sora miatt azonban még megbízható alternatíva se nagyon van rengeteg ember számára a közlekedés tekintetében.

Paul Mummery, a Közúti Fuvarozási Egyesület kereskedelmi csoportjának médiavezetője elmondta, hogy az árak megugrása a járműveiket megélhetési célra használókra is hatással lesz.

„A megugró üzemanyagárak nagy hatással vannak az ilyen cégekre, ami hozzájárult tagjaink működési költségeinek közel 20%-os növekedéséhez ebben az évben” – mondta. „Általában papírvékony – gyakran csak 2-3%-os – árréssel működnek, így nincs más választásuk, mint áthárítani ezeket a bénító extra költségeket, amelyek így szintén a vásárlókat terhelik.”

Sunak akkori pénzügyminiszterként az év elején literenként 5 pennyel csökkentette az üzemanyagadót. A múlt hónapban azonban a költségvetésért felelős kormányzati kiadásfigyelő szerv egy lehetséges üzemanyagadó-törvény-módosításra hívta fel a figyelmet. Azt mondták, hogy 2023 márciusának végén 23%-kal emelik az üzemanyagadót várhatóan, mivel a kormány kénytelen beljebb húzni a nadrágszíjat. Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után