ATTENTION EDITORS – VISUAL COVERAGE OF SCENES OF INJURY OR DEATH – Bodies are seen on the ground July 15, 2016 after at least 30 people were killed in Nice, France, when a truck ran into a crowd celebrating the Bastille Day national holiday, July 14, 2016. REUTERS/Eric Gaillard TEMPLATE OUT.

Egy francia-tunéziai bűnöző, akit a rendőrség jól ismer fegyveres támadásai miatt, egy teherautót bérelt ki, hogy azzal hajtson végre terrortámadást. A férfi több mint 84 embert gázolt halálra a Bastille Nap ünneplése során Nizzában — derült ki ma.

ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF INJURY OR DEATH - Bodies are seen on the ground July 15, 2016 after at least 30 people were killed in Nice, France, when a truck ran into a crowd celebrating the Bastille Day national holiday, July 14, 2016. REUTERS/Eric Gaillard TEMPLATE OUT.

A Rivieran történ borzalmas atrocitás halálos áldozatai között sok gyerek is volt. A hírek szerint, vagy az ISIS-nek, vagy pedig az Al-Qaedanak tudható be a vérontás elkövetése. Mivel, százak maradtak kórházban, köztük 14-en az intenzív osztályon, a terrorellenes bírák nyomozást indítottak a „tömeggyilkossággal” kapcsolatban.

Boris Johnson külügyi államtitkár, ma megerősítette, hogy legalább egy brit is a támadás sérültjei között van. Magyar halálos áldozatokról egyelőre nem tudni, azonban egy magyar nő megsérült.

Források szerint, a támadás előkészítője egy helyi 31 éves hivatásos bűnöző, aki Tunéziában született, később pedig Franciaországba költözött. A rendőrök jól ismerik a bűncselekményei miatt, azonban a hírszerzésnek még nem volt vele eddig dolga. A férfi 19 tonnás teherautójával cikcakkban gázolt keresztül a Promenade des Anglais-on gyülekező tömegen, csütörtök este, megölve így annyi embert, ahányat csak tudott.

A rendőrök megpróbálták megállítani az elkövetőt úgy, hogy a gépjármű szélvédőjére adtak le lövéseket. Miután ez sikerült, a férfi tűzpárbajba keveredett a rendőrökkel, amely közben lelőtték őt.

1043000341

„Az elkövető erőszak és fegyverhasználat miatt volt ismert a rendőrök körében, azonban, mindeddig nem volt összeköthető a terrorizmussal.” — mondta egy nyomozó. „A személyi azonosító kártyáját megtalálták a teherautóban. Tunéziai állampolgársággal rendelkezett.”

A teherautó átkutatása során több lőfegyvert, ill. robbanóanyagot is találtak. Az, hogy a férfit ismerték a hatóságok, komoly aggodalomra ad okot azoknak, akik megpróbálják megelőzni a támadásokat az országban. A tavalyi támadásokat átnéző párizsi parlamenti vizsgálat azt mutatta ki, hogy a francia hírszerző ügynökségek többször is mulasztást követtek el.

3649D63600000578-3691293-French_police_riddled_the_truck_with_gunfire_in_an_effort_to_kil-a-2_1468550003171

Az Egyesült Nemzetek egy nyilatkozatot tett közzé, amelyben „gyávának és barbárnak” nevezte a támadást. A francia miniszterelnök, Manuel Valls a következőt tweetelte: „Nizza városát a nemzeti ünnepnapunkon sújtotta a terrorizmus. A fájdalom óriási. Az ország gyászol. A franciák szembe fognak nézni ezzel.”

Francois Hollande „szörnyűségnek” nevezte az eseményt, és azt mondta, hogy katonákat helyeznek ki a csendőrök és rendőrök segítésére, különösen, az országhatárokhoz. A rendkívüli állapotot, amelyet még tavaly jelentettek be, amikor 150-en haltak meg a párizsi támadások során, július 26-ig hosszabbították meg.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter a következőket mondta az esettel kapcsolatban: „Terroristákkal állunk háborúban, akik bármi áron le akarnak csapni ránk, és akik nagyon erőszakosak.”

A szemtanúk elmondása szerint, még soha sem láttak ilyen kegyetlen mészárlást. A Promenade des Anglais tömve volt emberekkel a legnagyobb francia nemzeti ünnepnapon, amikor a férfi  Csütörtök este 10:45-kor lecsapott rájuk a teherautójával, amely 40 km/órás sebességgel haladt a tömegben.

A helyieknek azt tanácsolták, hogy maradjanak zárt helyiségben, amíg a sürgősségiek az esettel foglalkoznak. Katonák és terrorelhárító rendőrök özönlötték el a területet.

Egy 59 éves angol nő, aki a lányaival tartott az eset színhelyére vacsorázni, a következőket mondta: „Éppen a Promenade des Anglais felé sétáltunk, amikor láttam, hogy mindenki fut és nem értettem, mi történt. Az emberek kiabáltak hozzám franciául, de nem értettem, mit mondtak. Voltak, aki az utcákon feküdtek holtan, míg mások a holttesteken futottak keresztül. Mindenki azt mondta, hogy terrortámadás történt. Sokkban vagyok. Még mindig remegek.”

Mind az Iszlám Államot, mind pedig az Al-Qaedat jól ismerik arról, hogy gépjárművekkel gázolnak el ártatlan embereket. Ezért gondolják azt, hogy ez az incidens is egyikőjük rovására írható.

A Bastille Napján ünneplik a Bastille börtön lerombolását, amely a Francia Forradalom idején történt 1789-ben. Ez az ünnep a francia nép legnagyobb ünnepe.

A Franciaország Muszlim Hitűek Közössége nevű civil szervezet elítélte a tegnap esti merényletet. „Franciaországot újra nagyon súlyos támadás érte, olyan, amely kegyetlen, siralmas és azért lett kitervelve, hogy sértse az országunkat annak nemzeti ünnepnapján, amely a szabadság, egyenlőség és testvériség értékeit ünnepli.”

Mivel a francia parlament vizsgálata során bebizonyosodott, hogy a francia hírszerző ügynökségek óriási mulasztásokat követtek el a tavalyi évben, azt javasolják, hogy teljesen alakítsák át a hírszerző ügynökségeket és hozzanak létre egy amerikai stílusú nemzeti terrorellenes ügynökséget.

George Fenech, a testület vezetője a következőket mondta: „Az országunk nem állt készen, most össze kell szednünk magunkat.”

Franciaországban három napos nemzeti gyászt rendeltek el.  Forrás: www.standard.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára