Egy londoni nő, aki félbeszakította egy férfi rasszista megnyilvánulását a metrón, arra bátorította a többi utast, hogy szálljanak szembe a rasszista beszédekkel.

2B467DD000000578-3193708-image-a-18_1439303361138

Arfah Farooq (25) állítása szerint, az ittas utas náci szalutálással kiabálta azt, hogy „ez a mi országunk, mennyetek vissza”. Mindezt egy fejkendőt viselő nő előtt tette egy keleti irányba közlekedő District line szerelvényen.

Farooq, aki egy technológiai cégnél dolgozik marketingesként, éppen hazafelé utazott East Hambe Aldgate Eastből szerda este, amikor az eset történt.

A nő azt mondta, hogy a férfi egy barátjával szállt fel a vonatra és egy lánnyal szemben ült le, aki hijabot viselt. Aztán, „elkezdett beszélni és valami olyasmit mondott, hogy „ezek mindannyian elvesztették a választást”. Aztán náci szalutálásba kezdett.” — mesélte Farooq.

„Az egészet végignéztem és azt gondoltam, hogy „részeg vagy, de ez még nem kifogás”. A hijabot viselő lány szemmel láthatóan megrémült. A férfi azt mondta, hogy „ez a mi országunk, mennyetek innen.” — tette hozzá Farooq.

Farooq elmondása szerint, miután meghallgatta a férfi rasszista kirohanását, úgy döntött, hogy feláll és elmondja a saját véleményét.

arfahfarooq

A következőket mondta a férfinek: „Azt mondtam, hogy ez az én országom is. Mégis, hová akarja, hogy visszamenjek?” Erre a férfi felé fordult, amitől a nő remegni kezdett az idegességtől.

Azonban, egy férfi szintén felállt a vonatban, aki szégyenteljesnek nevezte a részeg utas viselkedését, mire egy másik nő azt kiabálta, hogy ne vegyék figyelembe az inzultálót.

Amikor megérkeztek ahhoz a megállóhoz, ahol Farooq ki akart szállni, a férfi, aki szintén kiállt az ittas utassal szemben, szintén kiszállt. Farooq elmondása szerint, a férfi azt mondta neki, hogy most szégyelli magát azért, mert angol, mire a nő megköszönte neki azt, hogy kiállt mellettük.

„A hely, ahol élek, nagyon multikulturális, a vonat is tele volt mindenféle bőrszínű emberrel. Ez lenne a legutolsó hely, ahol ilyesmit elképzelnél, hogy megtörténik.”

Farooq azt mondta hogy, ő és a férfi könnyek között hagyták el a vonatot, azonban helyesnek tartotta azt, hogy felléptek a rasszista férfivel szemben. Az esetet a nő nem jelentette a rendőrségnek. Alig hitte el, hogy ez tényleg megtörtént.

„Nem hiszem, hogy az Egyesült Királyság hirtelen ennyire rasszistává változott, de úgy gondolom, hogy a lakosság fele egyetért a rasszista szemlélettel, amelynek köszönhetően, így nagyobb magabiztossággal mondhatnak ilyen dolgokat. A férfi nyilvánvalóan, megalázóan viselkedett a vonaton. Az életben még soha nem voltam ennyire megrémülve. A férfi részeg volt.  Igazából, ártalmatlan volt, de mi lesz, ha holnap vagy holnapután újra találkozok vele? Szerintem, ha nem vagy egyedül és a helyzet biztonságos, akkor fel kell lépned, ha teheted.”   Forrás: www.standard.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára