Újabb népszavazás és bírósági csata jöhet a Brexit kapcsán Nagy-Britanniában 1

Theresa May-t figyelmeztették, hogy újra bíróság elé kerülhet a Brexit ügye – egy nyugdíjas skót doktor emelte ki, hogy a jog szerint szükséges egy második népszavazás bármiféle visszavonási megállapodás esetén.

Újabb népszavazás és bírósági csata jöhet a Brexit kapcsán Nagy-Britanniában 3

Dr. Andrew Watt, egy glasgow-i korábbi radiológus küldte el az értesítő levelet a miniszterelnöknek – ez a lépés szokott lenni az első a bíróság elé kerülés folyamatában -, amelyben kifejtette, hogy az European Union Act 2011 második szakaszában népszavazást írnak elő, mielőtt megkezdődhetne a kilépés. Az intézkedésben szerepel, hogy bármely olyan új megállapodást, vagy jelentős módosítást, amely az Unió „lecseréléséről”, vagy a koalíció funkcióinak átalakításáról szól, meg kell szavaztatni az állampolgárokkal, és csak azután lehet törvényes szintre emelni.

„A miniszterelnök visszautasította, hogy további népszavazást írjon ki az Unióból való kilépés kapcsán” – mondta Watt. „Úgy döntött, nem veszi figyelembe a tényt, miszerint az European Union Act 2011-ben világosan le van írva, hogy még egy népszavazás szükséges, mielőtt az Egyesült Királyság jóváhagyhat bármiféle visszalépést, vagy kereskedelmi megállapodást az Unióval. Az, hogy May nem ismerte fel a még szükséges jogi követelményeket, azzal a veszéllyel fenyegeti, hogy ki fog futni az időből a tárgyalások kapcsán.”

Hozzátette, hogy a levelében arra kérte May-t, hogy május 12-éig válaszoljon. „Amint meg van a válasza, el tudom dönteni, hogy az értesítő levélben szereplő mely jogi lépéssel forduljak a Legfelsőbb Bíróság felé. Remélhetőleg addig sikerül adományokból némi támogatást gyűjteni, ami lehetővé tenné, hogy ez a fontos jogi folyamat elinduljon.”

Az ügy három hónappal azután jött, hogy a kormány már elvesztett egy ügyet a Legfelsőbb Bíróság előtt a Brexit kapcsán. Ekkor a bankár Gina Miller nyújtott be panaszt, miszerint a kormánynak előbb jóvá kell hagyatni a Brexitről szóló törvénytervezetet a parlamenttel, és csak utána kezdődhet el a folyamat hivatalosan – és semmiképp sem tehetik meg, hogy unilateriális módón elrendelik, mint ahogy azt eredetileg tervezték.

Eközben a Brexit kapcsán a legújabb fejlemény, hogy az Európai Tanács vezetője, Donald Tusk azt mondta egy brüsszeli csúcstalálkozón, hogy a koalíció megegyezett a tárgyalások során általuk követendő pontokról. A brit miniszterelnök viszont megvádolta az európai vezetőket, hogy „összefogtak azért, hogy szembemenjenek velünk” a tárgyalásokon, és kérte a Labour párti szavazókat, hogy „adják kölcsön neki a szavazatukat”, hogy erős kézzel és biztos támogatottsággal vághasson bele a tárgyalásokba.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után