Újabb hírek szivárogtak ki a korlátozások feloldása kapcsán Nagy-Britanniában 1

Boris Johnson az egyik legutóbbi beszédében megerősítette, hogy a korlátozások feloldásának első fázisában az iskolákra fognak koncentrálni, illetve arra, hogy a különböző háztartásban élők újra találkozhassanak.

Újabb hírek szivárogtak ki a korlátozások feloldása kapcsán Nagy-Britanniában 3

A miniszterelnök a mai nap folyamán fogja közölni a lakossággal, mik a tervei a következő pár hónapra vonatkozóan. Most azonban az is kiderült, hogy négy feltétele lesz annak, hogy az intézkedéseken lazítsanak, és a kormány minden egyes újabb fázis kezdete előtt meg fogja vizsgálni a járvánnyal kapcsolatos adatokat, és azok alapján döntenek, hogy az ország a korlátozások feloldásának következő stádiumába léphet vagy sem.

A miniszterek minden egyes következő fázis megkezdése előtt értékelik a vakcina program alakulását, az oltás hatékonyságának mutatóit, az esetleges új variánsokat és a fertőzéssel kapcsolatos statisztikai mutatókat. A kormány szerint a jelenlegi körülmények alapján nincs akadálya annak, hogy március 8-án, ahogyan azt eredetileg tervezték, megkezdődjön a korlátozások feloldásának első szakasza.

Matt Hancock egészségügyi miniszter vasárnap azt is elmondta, hogy „hetek fognak eltelni az egyes szakaszok között”, így a miniszterek „gondosan megfigyelhetik és elemezhetik” az intézkedések lazításainak hatásait. A korlátozásokat emellett lépésről lépésre egyszerre enyhítik majd egész Angliában – mondta a Downing Street egyik szóvivője.

A szabadtéri tevékenységeket korábban tervezik újra elérhetővé tenni, mint a beltéri programokat és szolgáltatásokat, a koronavírus a szabadban történő terjedésének alacsonyabb kockázata miatt. A képviselők lehetőséget kapnak arra, hogy szavazzanak a rendeletekről, mielőtt azok életbe lépnének.

Mr. Johnson hétfőn a reggeli órákban a kabinet virtuális ülését használja majd fel arra, hogy megvitassák a terveket, majd délután bemutatják a részleteket a Parlamentnek is. A hivatalos bejelentés és a sajtókonferencia pedig ezt követően kerül majd sorra.        Forrás

Megosztás