Újabb hidegek érik el a héten Nagy-Britanniát, helyenként 10 centi hó is esni fog 1

Akár 10 cm hóesésre is lehet számítani az Egyesült Királyság egyes részein, ahogyan a sarkvidéki hideg lassan eléri az ország partjait.

havazás

 

Az előrejelzők figyelmeztettek, hogy hétfő este rendkívüli hidegfront érkezik meg az ország fölé, sarkvidéki szeleket és havazást hozva magával. A zimankós idő akár az utazási terveinket is keresztülhúzhatja, valamint az áramellátás is akadozhat egyes helyeken – írta a Met irodája. Bár a hétfő reggeli 10 fokos idő egészen kellemesnek tűnhet, csak „leplezi” a nyomában érkező barátságtalan hideget.

Újabb hidegek érik el a héten Nagy-Britanniát, helyenként 10 centi hó is esni fog 3

Skócia és Észak-Írország legnagyobb részeire már adtak is ki meteorológiai figyelmeztetést a várható havazás és jegesedés miatt – ráadásul nem is kevés ideig, hanem három napig lesz érvényben „a sűrű és heves hózáporok” miatt.

„Lehet számítani késésekre az utakon az időjárási körülmények miatt, és talán a tömegközlekedés is akadozhat majd” – olvasható az előrejelzésben. „Arra is van kisebb esély, hogy az áramszolgáltatás vagy mondjuk a mobilszolgáltatás akadozni fog.”

10 centis hóra leginkább Skócia és Észak-Írország magasabb pontjain lehet majd számítani, máshol olyan 2-5 cm körül alakul majd a hóréteg vastagsága. Anglia és Wales sem ússza meg, jeges, hóeséssel párosított széllökésekre kell majd készülnie a helyieknek. Londonban némileg melegebb lesz, ott eső és akár 40 mérföld per órás szelek várnak a fővárosiakra. A cudar idő Grönland felől érkezik Anglia felé.

A viharos szelek csütörtökre csillapodnak majd, általában naposabb lesz az idő, egy-két helyen fordul még majd elő esőzés. „A hidegfront hétfőn érkezik meg, és mindenhol jeges sarkköri levegőt hoz majd magával, a szél miatt pedig az valós hőmérsékletnél még hidegebbnek érződik majd. Széllökésekre leginkább a partoknál és a hegyvidékes területek környékein lehet számítani. A havazás elsőként Skóciát éri majd el.”

Wales és Anglia északi részei kedden fognak havazást tapasztalni, amely ezután délre húzódik majd, 1-2 centi hóréteget hagyva maga után. Skóciában napközben is fagypont alatti hőmérsékletre kell majd számítani kedden, de sehol nem csúszik majd a hőmérő dupla számjegyű fokok felé.

Újabb hidegek érik el a héten Nagy-Britanniát, helyenként 10 centi hó is esni fog 4

Az NHS figyelmeztet, hogy az amúgy is tomboló influenzajárványt ez a hirtelen hőmérsékletcsökkenés csak még jobban súlyosbíthatja. Január első hetében már 750 ember került kórházba ezzel a megbetegedéssel, előtte pedig 421. Ez a szám így jóval magasabb mint az év ezen időszakában szokott lenni. „Az influenza ugyanazoknak a gyengébb immunrendszerű rétegeknek jelent nagy veszélyt, mint maga a hideg idő, évente sok halálesetért felelős. Javasoljuk, hogy aki még teheti, oltassa be magát az influenza ellen.” – mondta az NHS szóvivője.

„Akik influenza-szerű tüneteket produkálnak, mindenképpen ügyeljenek arra, hogy zsebkendőbe köhögjenek-tüsszögjenek, majd azokat egyből dobják ki. Emellett mossuk a kezünket minél gyakrabban meleg vízzel és szappannal, és az általunk gyakran használt felületeket is minél többször takarítsuk le. Ha valaki másnál tapasztalunk tüneteket, kerüljük el a vele való kontaktust.”    Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás Forrás 

Megosztás