7 ok, amiért hiányzik Budapest – egy külföldi tollából 1

João, egy nomád világutazó, aki körbejárja a Föld országait, és megosztja élményeit az arra kíváncsi emberekkel. Többek közt Budapesten is eltöltött 2 hónapot, és úgy emlékszik vissza rá, mint élete egyik legjobb élményére.

Великолепный_Будапешт

„Nem egyszerű megfogalmazni, hogy miért hiányzik annyira a város, mert ezt át kell élni ahhoz, hogy igazán megértsd, de megpróbálom elmagyarázni, miért kötelező legalább egyszer az életben eljutni Budapestre.”

Építészeti műremekek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Építészeti szempontból Budapest az egyik leglátványosabb város, amit valaha láttam. Megtalálható számos stílus, mint az Art Nouveau a Gellért Fürdőben, a gótikus stílus a Budai várban, a Neo-Roman a Halászbástyán, és még sorolhatnám. Még, ha nem is vagy megszállott építészet rajongó, akkor is sok szép épületet csodálhatsz meg, akár csak az utcán való sétálgatás közben. Hasznos tipp: Az Andrássy úton mindig nézz fölfelé. Meg fogod érteni miért.”

Vasárnapi vásár

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Számomra a vasárnapi vásár Budapesten egyszerűen varázslatos. Nincs is jobb vasárnap délutáni elfoglaltság. Szinte bármilyen vásárt megtalálsz a városban a ruhavásártól, a régiségvásárig.”

A várost körülvevő gyönyörű helyek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Ha olyan vagy, mint én, és időnként szereted elhagyni a zsúfolt várost, Budapest a te helyed. Rengetegen csak a várost megnézni jönnek Budapestre, pedig elképesztően sok szép helyen a város közvetlen környezetében. Esztergom alig egy órányira van a fővárostól, és ott található az Esztergomi Bazilika, Európa harmadik legnagyobb temploma, továbbá ott van Visegrád, ahol a Dunakanyar és a Visegrádi vár önmagában is elég ok, hogy elmenjünk megcsodálni.”

Magyar Ételek

DSC_0352

„Ha szeretsz enni, Budapest azonnal rabul fog ejteni. Vegetáriánusok és húsimádók számára egyaránt akad helyi különlegesség.”

Szerintem ezt a magyar ételes részt nem kell túlzottan részleteznem, itt mindenki elképzeli a kedvenc otthoni ételét, és megyünk is tovább…

„Hús nélküli nagy kedvencek: Gombapaprikás, Túrógombóc, Spätzle, Tarhonya Húsimádóknak: Gulyás, Pörkölt, Halászlé”

Nincs szükség tömegközlekedésre

„Oka van annak, hogy Budapest a 10 leginkább gyalog is bejárható város közt van Európában. Az ok az, hogy tényleg így is van. Az ott töltött két hónap alatt mindössze kétszer metróztam, amikor úgy döntöttem, hogy a város másik oldalán lévő helyre akarok eljutni. A Budai vártól a Hősök teréig elsétálni nem több, mint egy óra, és azon az útvonalon a város nevezetességeinek legtöbbje megcsodálható.”

Európa közepén vagy

„Nem véletlenül hívják Budapestet Európa szívének. Ha itt élsz számos más, nagyobb város mindössze pár órányi busz vagy vonat útra van.”

  • Pozsony – 2 és fél óra
  • Bécs – 3 óra
  • Szarajevó – 10 óra (ez mondjuk már nálam nem a pár órás kategória, de tény, hogy Londonba is jöttem már busszal, és az 38 óra volt…)
  • Krakkó – 4 és fél óra

Az éjszakai élet

Szechenyi-Bath-Party-Budapest-Szecska-Sandor-Fegyverneky

„A budapesti éjszakai élet valami egészen hihetetlen. Nem tudom mihez hasonlítani, mert még sosem tapasztaltam ehhez foghatót. Az az igazság, hogy Budapesten minden este buli van. Nem kell konkrét napokra várni, hogy kimozdulhass este, ugyanis minden éjjel nyüzsög a város. Budapest tele van klubokkal és romkocsmákkal, amik hihetetlen jó hangulatú helyek. A három kedvenc romkocsma, ahol jártam, a Szimpla Kert, a Csendes Társ és az Ankert volt. Ezeket feltétlenül kik kell próbálnia mindenkinek.

A város olyan módon segít az embereknek megismerkedni egymással, mint amilyet eddig még nem tapasztaltam. Nem könnyű ezt átadni, de amint ellátogatsz Budapestre, meg fogod érteni.”

Ezt írta Budapestről egy vadidegen világutazó. Hát nem tudom ki, hogy van vele, de nekem kedvem támad hazaugrani egy hétvégére, telezabálni magam pörkölttel, romkocsmázni hajnalig és megnézni a napfelkeltét a Gellért hegy tetejéről…

Végezetül, úgy gondolom ez valamennyire mindig aktuális lesz a külföldön élő magyaroknak, és lehet, hogy nagymamám sem véletlenül idézte karácsonyi levelében.

Ady Endre: A föl-földobott kő

(részlet)

“Tied vagyok én nagy haragomban,
Nagy hűtlenségben, szerelmes gondban
Szomorúan magyar.

Föl-fölhajtott kő, bús akaratlan,
Kicsi országom, példás alakban
Te orcádra ütök.

És, jaj, hiába mindenha szándék,
Százszor földobnál, én visszaszállnék,
Százszor is, végül is.”

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után