Újabb figyelmeztetés Martin Lewis-tól a Nagy-Britanniában élőknek, miután az energiaszámlák sokaknál az ígértnél is durvább mértékben emelkedtek 1

Martin Lewis szerint az energiaszámlák ilyen mértékű emelkedése „gyanús”, miközben a direct debittel fizetők díjai „sok családnál 100%-kal nőnek”…

Újabb figyelmeztetés Martin Lewis-tól a Nagy-Britanniában élőknek, miután az energiaszámlák sokaknál az ígértnél is durvább mértékben emelkedtek 3

A MoneySavingExpert alapítója azt mondta a felhasználóinak, hogy ne fogadják el a tisztességtelen áremeléseket, hiszen a számlák már így is rekordszintre emelkedtek. A Money Saving Expert csapat kutatása szerint minden negyedik energiafelhasználó esetében megduplázódott a direct debittel fizetett számlák értéke.

Miután az energiaárak áprilisban 54 százalékos emelkedést értek el, az MSE weboldalának egyes felhasználói arról panaszkodtak, hogy náluk a duplájára emelkedtek az árak. Az MSE alapítója, Martin Lewis azt mondta: „Ez nagyon nem tetszik nekem. Csak az árplafonnak megfelelő emelkedést kellene látnunk, durván 45-65 százalék közöttit.”

„Angliában, Skóciában és Walesben a felhasználók 80 százaléka fizeti az energiaszámlákat havi fix díjas beszedéssel. Mégis hónapok óta hallok olyan emberekről, akik megdöbbenve tapasztalják, hogy a számláik két-háromszorosára nőttek. Félelmetes, hogy néhány ember számára ez ésszerű.”

Az MSE 41 000 fős felmérése szerint azoknak, akiknek kifizetése megduplázódott, csaknem fele (46 százaléka) azt mondta, hogy nem reklamált a szolgáltatójánál az emelés miatt, mert nem tudta, hogy azt megteheti. Az átlagos növekedés mértéke 72 százalék volt, és egyharmaduk szerint az ő számlájuk legalább megduplázódott. A felmérés azt is kimutatta, hogy a British Gas cég felhasználói tették a legtöbb panaszt.

A weboldal szerint az Octopus Energy először azt mondta az MSE-nek, hogy saját ügyfélszámla-adatainak elemzése azt mutatta, hogy azoknak a felhasználóknak, akik három hónapnál hosszabb ideje a megszokott átalányt fizették, mindössze 0,84 százalékának emelkedtek duplájára a havi törlesztőrészletei. Az új tájékoztatóban már az szerepel, hogy a megduplázott kifizetések jelenlegi aránya15 százalék. A British Gas nyilatkozata szerint az átlagosnál magasabb növekedés oka az lehet, hogy lehetőséget kínált az ügyfeleknek, hogy a tavaly télen befagyaszthatják kifizetendő díjaikat az akkor meglévő szintjükön.

A Shell hozzátette, hogy a több mint három hónapja SVT-t használó ügyfelei átlagos díjnövekedése 45 százalékkal alacsonyabb, mint az ársapka emelése. A szóvivő elmondta: “Ahol az ügyfelek nagyobb növekedést tapasztaltak, ez részben az új,  pontos mérőállások közelmúltbeli felszerelésével magyarázható.”

Lewis hozzátette: „Bár a magasabb direct debit nem jelenti azt, hogy a végén többet fizet – minden túlfizetést végül majd egyszer visszakapnak –, ez azt jelenti, hogy túl sok készpénz áramlik a szolgáltatókhoz most a számlákon, ami a mostani megélhetési válság során családok millióinak kész rémálom.

„A cégek szerződései szerint azonban joga van tisztességes beszedési díj megszabásához. Tehát ha valaki legalább hat hónapja normál változó (korlátozott) tarifát használ, és az energiaszámla díja túlságosan megemelkedett, először adjon meg egy naprakész mérőállást, majd beszéljen szolgáltatójával, és kérje meg, hogy indokolja meg az emelkedést. Ha ez nem lehetséges, kérje a díj csökkentését. Ha megtagadják ezt öntől, tegyen hivatalos panaszt, és vigye az energiaügyi ombudsmanhoz.”

Az MSE közölte, hogy kutatását benyújtja az Ofgemnek, hogy segítse a vizsgálatban, hogy a cégek hivatalosan igazolni tudják-e ezt a sok esetben brutálisan nagy emelést.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után