Egészen elképesztő, de az Ukrajnából jött menekültek egy részét is Ruandába deportálhatják Nagy-Britanniából 1

Egy brit miniszter nem volt hajlandó kizárni annak a lehetőségét, hogy Priti Patel új menekültügyi politikája értelmében az ukrán menekültek egy részét is deportálhatják Ruandába. Szerdán a képviselőknek nyilatkozva Tom Pursglove bevándorlási miniszter azt mondta, hogy a menedékkérőknek a kelet-afrikai országba szállításáról szóló döntéseket eseti alapon fogják megfontolni – és nem tagadta, hogy az Ukrajnából elmenekült személyek közt is lehetnek akiknek végül menniük kell.

Egészen elképesztő, de az Ukrajnából jött menekültek egy részét is Ruandába deportálhatják Nagy-Britanniából 3

A Home Affairs Select Committee nevű bizottsággal folytatott meghallgatás során azt sem zárta ki, hogy a brit hadsereg oldalán dolgozó afgán állampolgárokat az új törvény értelmében kitoloncolhatják. Arra a kérdésre, hogy az orosz invázió elől megszökött menekültek is lehetnek-e azok közt akiket repülőre raknak és elszállítanak Afrikába, Pursglove azt mondta:

„Nincs semmi ok arra, hogy bármely ukrán beszálljon egy kis csónakba, és fizessen egy csempésznek, hogy eljuthasson az Egyesült Királyságba. Az embereknek a rendelkezésre álló biztonságos és legális útvonalakat kell használniuk. Az eseteket viszont eseti alapon vizsgáljuk egyenként, de kulcsfontosságú, hogy eljusson az üzenet mindenkihez, hogy az embereknek a biztonságos és legális útvonalakat kell használniuk, ha Ukrajnából érkeznek. Abszurd volna másként tenniük.”

Amikor az Észak-Írországon keresztül a szigetországba érkezett ukránokról kérdezték, a belügyminisztérium tisztviselője, Dan Hobbs, aki szintén nyilatkozatot tett, nem zárta ki, hogy Ruandába küldik őket. „Az egyéni körülményektől függően előfordulhat, hogy nem esnek azok közé, akik maradhatnak…” – mondta.

A belügyminisztérium hétfőn közzétett hivatalos irataiból kiderült, hogy az ukrán menekülteket nem vették ki az új politika hatálya alól, amely meghatározza azt, hogy kire várhat Ruandába való kitoloncolás.

A két biztonságos és legális rendszer, amelyen keresztül az ukrán menekültek bejuthatnak az Egyesült Királyságba – az Ukrajnai Családprogram és az Otthonok Ukrajnának program –, egyaránt késéseket szenved. A legfrissebb kormányzati adatok azt mutatják, hogy a 125 100 jelentkezőből eddig 37 400 érkezett meg Nagy-Britanniába.

Amikor később a meghallgatáson megkérdezték, hogy az afgánokat, köztük azokat, akik a brit hadseregben szolgáltak, és akik kishajókon érkeznek, elszállítják-e Ruandába, a miniszter ismét nem volt hajlandó ezt a lehetőséget kizárni.

„Afganisztán tekintetében is léteznek biztonságos és legális útvonalak, amelyeken keresztül az embereknek az Egyesült Királyságba kell jönniük. Senkinek sem szabadna beszállnia egy kis csónakba, hogy az Egyesült Királyságba jöjjön” – mondta. Az Independent a múlt hónapban felfedte, hogy a brit hadsereg mellett dolgozó afgánok ezrei még nyolc hónappal Kabul eleste után is az országban rekedtek, mivel a brit kormány a forrásait az ukrán menekültválság kezelésére fordította és fordítja.

Mr. Pursglove azt is elismerte, hogy nem végeztek konkrét modellezést, amely bizonyítékot szolgáltatott volna a menedékkérők Ruandába küldésének tervéhez, és azt „új és kipróbálatlan politikának” minősítette. Azt állította, hogy ennek az „elrettentő hatása” lenne a lényege, és „az idő múlásával” hoz majd eredményeket – de ezt most még „nehéz számszerűsíteni”.

Az ülés során a miniszter azt is elárulta, hogy a Belügyminisztérium minden egyes Ruandába küldött menedékkérő feldolgozására ugyanannyit költ, mint jelenleg – személyenként körülbelül 12 000 fontot. Arról azonban nem tudott részleteket mondani, hogy a politika értelmében hány menedékkérőt deportálnának az afrikai országba, és hogy ez összesen mennyibe kerülne az Egyesült Királyság kormányának.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után