Újabb fejlemények a brit kormány körüli káosz kapcsán: „Boris Johnson ideje lejárt” 1

Boris Johnson egyetlen nap alatt több párttagja lemondását szenvedte el, mint a történelem bármelyik miniszterelnöke, miután a Chris Pincher-botrány soha nem látott brutális tömeges távozást robbantott ki a kormánypárton belül, amelyet egyesek a „süllyedő hajóról menekülő patkányok”-hoz hasonlítanak.

Újabb fejlemények a brit kormány körüli káosz kapcsán: „Boris Johnson ideje lejárt” 3

Kedd este óta csaknem 40 miniszter és helyettes távozott posztjáról, köztük két kabinetminiszter, 15 államtitkár, 17 parlamenti magántitkár, három kereskedelmi küldött és egy alelnök.  Kedd este folyamán egy órán belül mondott le két kulcsfontosságú ember, a pénzügyminiszter és az egészségügyi miniszter is.

Egy nap alatt több miniszter mondott le Boris Johnson miniszterelnöksége alatt, mint elődje, David Cameron és Gordon Brown teljes hivatali ideje alatt – derül ki az Institute for Government adataiból.

A kormány összeomlása azzal kezdődött, hogy kedd este váratlanul lemondott Rishi Sunak pénzügyminiszteri posztjáról és Sajid Javid egészségügyi miniszteri posztjáról. A Chris Pincher-botrány volt az utolsó csepp a pohárban a szövetségeseknek, akik mellette álltak idáig végig az ezt megelőző botrányok ideje alatt.

Brandon Lewis észak-ír államtitkár lett időközben a negyedik miniszter, aki lemondott, arra figyelmeztetve mindenkit, hogy a konzervatív párt már „túl van azon a ponton, ahonnan vissza lehetne fordulni”.

A legfrissebb fejlemények szerint az elmúlt pár óra folyamán Boris Johnson menesztette Michael Gove kabinetminisztert is, miután azt mondta Johnsonnak, hogy elvesztette a Konzervatív Párt támogatását, és most már le kell mondania.

Boris Johnson megígérte, hogy folytatja a harcot (bár már lassan ott tart a dolog, hogy erre senki nem kérte, és senki nem is örül neki), de fennáll annak a lehetősége, hogy a kormányzása napokon belül véget ér.

A hírek szerint Boris Johnson kabinetjének számos minisztere egy megbeszélést fognak összehívni, hogy elmondják a miniszterelnöknek, hogy lejárt az ideje, és ez lehet a végső csapás a miniszterelnökségére nézve.

A miniszterelnökre a végső csapást mérni tervező csoportban az értesülések szerint benne van a vadonatúj pénzügyminiszter, Nadhim Zahawi, aki órákkal ezelőtt Rishi Sunakot váltotta ezen a poszton. A BBC és a Sky News szerint emellett az új oktatási miniszter, Michelle Donelan is részt fog venni az eseményen, valamint Grant Shapps közlekedési miniszter és Priti Patel belügyminiszter.

A csoport a hírek szerint egyfajta „végső ultimátumot” fog adni Mr. Johnsonnak mondván, hogy „vagy te mész, vagy mi megyünk mindannyian”.

Johnson a múlt hónapban túlélt egy bizalmatlansági szavazást és a jelenlegi pártszabályok szerint csak jövő júliusban kerülhet sor újabbra. A legutóbbi szavazáson a konzervatív képviselők 41,2%-a ellene szavazott. De számos képviselő, aki akkor azt mondta, hogy a miniszterelnököt támogatta, azóta már azt mondta, hogy most másképp szavazna, ha ismét megtartanák a szavazást… Szóval úgy tűnik Boris Johnson pályafutása a miniszterelnöki poszton bármelyik pillanatban véget érhet.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után