Összeomlás szélén Boris Johnson kormánya: tegnap este szinte egyszerre mondott le Rishi Sunak pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter 1

A brit miniszterelnök a „túlélésért harcol”, hogy továbbra is a brit kormány élén maradhasson, miután mindenki megdöbbenésére a kedd este folyamán egy órán belül mondott le két kulcsfontosságú embere, a pénzügyminiszter és az egészségügyi miniszter is.

Összeomlás szélén Boris Johnson kormánya: tegnap este szinte egyszerre mondott le Rishi Sunak pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter 3

A miniszterelnök gyorsan betöltötte a megüresedett kabineti posztokat Nadhim Zahawi oktatási miniszterrel, aki Rishi Sunak helyére lép és legfontosabb szövetségesével, Steve Barclay-val aki pedig az új egészségügyi miniszter lesz. A két lemondását elfogadva Mr. Johnson megfogadta, hogy „továbbra is arra törekszik, hogy megvalósítsa” kormánya terveit, de a YouGov kedd esti gyors közvélemény-kutatása szerint a briteknek már a 69 százaléka úgy gondolja, hogy magának a miniszterelnöknek is le kell mondania.

Kedden, kevesebb mint 20 perc leforgása alatt Mr. Sunak és Mr. Javid a miniszterelnök vezetése és kormánya normái miatti aggodalmakra hivatkozva kiléptek a kabinetből. Távozásuk az eddigi legnagyobb válságba sodorta Johnson miniszterelnökségét (ha egyáltalán van még hova növelni azt). Bim Afolami is lemondott a Konzervatív Párt alelnöki posztjáról.

A többi miniszter azonban lojális maradt Johnsonhoz, köztük Dominic Raab miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter, Priti Patel belügyminiszter és Kwasi Kwarteng üzleti miniszter. Nadine Dorries kulturális miniszter támogatta a miniszterelnököt a Twitteren: „Nem vagyok benne biztos, hogy ebben bárki is kételkedett volna, de 100%-ban támogatom @BorisJohnson miniszterelnököt, aki következetesen minden nehéz pillanatban jól dönt.”

Jacob Rees-Mogg szintén megerősítette, hogy továbbra is támogatja Boris Johnsont a miniszterelnöki poszton.

Lemondási levelében Sunak azt mondta, “a közvélemény joggal várja el a kormánytól, hogy megfelelően, hozzáértően és komolyan irányítsák az országot”. Majd hozzátette: “Úgy gondolom, hogy ezekért a normákért érdemes küzdeni, és én most emiatt mondok le.” Sunak azt mondta, “sajnálatos módon be kellett látnom, hogy ezt nem folytathatjuk így”. Boris Johnson azt válaszolta, hogy „sajnálja”, hogy megkapta Mr. Sunak lemondó levelét, és dicsérte őt „kiemelkedő szolgálatát”.

Összeomlás szélén Boris Johnson kormánya: tegnap este szinte egyszerre mondott le Rishi Sunak pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter 4

A miniszterelnök a válaszlevelében a következőket írta: „Kedves Rishi! Sajnálattal kaptam meg levelét, amelyben lemond a posztjáról. Ön kiemelkedő szolgálatot nyújtott az országnak a békeidőszak történetének legnehezebb időszakában”.

Méltatta az adócsökkentéseket és a furlough rendszert, végül azzal zárta sorait, hogy: „Nagyra értékelem a tanácsait és a közszolgálat iránti mély elkötelezettségét, és hiányozni fog az önnel való együttműködés.”

Mr. Javid a levelében azt írta, hogy a britek “tisztességet várnak kormányuktól”, de a választók mostanra úgy vélik, Johnson kormánya nem kompetens, és nem “a nemzeti érdekeket tartja szem előtt”.

A miniszterelnöknek írt levelében Javid azt mondta a miniszterelnöknek, hogy „a hangnem, amelyet vezetőként megüt, és az Ön által képviselt értékek, tükröződnek a kollégáin, a pártján és végső soron az országon”.

Összeomlás szélén Boris Johnson kormánya: tegnap este szinte egyszerre mondott le Rishi Sunak pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter 5

Azt mondta, a tory párt “lehet, hogy nem mindig volt népszerű, de mi kompetensek voltunk a nemzeti érdekeket előtérbe helyezve cselekedni. Sajnos a jelenlegi körülmények között a közvélemény arra a következtetésre jutott, hogy már ebben a tekintetben is elbuktunk.”

Johnsonnak további lemondásokkal kellett szembenéznie, mivel Sunak és Javid sokkoló visszalépése nyomán további három képviselő lépett ki kormányából. Jonathan Gullis is, akit Johnson „ultralojalistának” neveztek, lemondott posztjáról, mondván, hogy a Konzervatív Párt „inkább a jó hírnevünk károsodásának kezelésére összpontosít, nem pedig az ország lakosságának való szolgálatra”.

A lemondásokra azt követően került sor, hogy Boris Johnson megalázkodó bocsánatkérésre kényszerült a Chris Pincher-vita kezelése kapcsán, miután kiderült, hogy megfeledkezett arról, hogy korábban közölték vele a “nem megfelelő” magatartással kapcsolatos vádakat…

Pincher a múlt héten lemondott a posztjáról, miután azt állították, hogy két férfit fogdosott egy privát klubban, de Johnsont már 2019-ben tájékoztatták az ellene felhozott vádakról. A miniszterelnök elismerte, hogy el kellett volna bocsátania Pincher urat, amikor 2019-ben a közölték vele az ellene irányuló vádakat, de Johnson ehelyett más kormányzati szerepekre nevezte ki.

A Munkáspárt vezetője, Sir Keir Starmer azt mondta, hogy Johnson kormánya most „összeomlik”. „A miniszterelnök szégyent hozott a hivatalára és cserbenhagyta országát. Ha lett volna egy szemernyi tisztesség bennük, már hónapokkal ezelőtt lemondtak volna. A brit lakosságot nem nem lehet becsapni. A tory párt korrupt, és egy ember leváltása nem fogja megoldani a problémát. Csak egy valódi kormányváltás adhatja meg Nagy-Britanniának azt a fajta megújulást, amire szüksége van.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után