Theresa May-t ma figyelmeztették, hogy egy újabb előrehozott választás lehet a vége annak, ha a parlament leszavazza az eléjük benyújtott Brexit megállapodást.

A konzervatív jobboldaliak dobták be ezt a fenyegetést, miszerint kikényszerítenének egy újabb választást – vélhetően ezzel próbálnak meg a Brexit kapcsán több jogot kicsikarni az alsóház számára, hogy megváltoztathassák a megállapodást, vagy akár újabb tárgyalási köröket eszközölhessenek ki. Iain Duncan Smith volt konzervatív vezető és Brexit-támogató kijelentette, hogy ez „bizalmi kérdés” lenne, és amennyiben elutasítaná a parlament a kormány megállapodását, az egyenes út lenne egy újabb választáshoz. „Ez lesz a parlament számára a legfontosabb szavazás, és ha a kormány veszít, az egy egyértelmű irányba tereli majd a dolgokat.”

May a tervei szerint jövő év októbere vagy novembere körül üti majd nyélbe a megállapodást az Unió képviselőivel. Az a döntés pedig, hogy a parlament szavazati joga mennyit fog érni, a Brexit egyik kulcsfontosságú kérdésévé növi ki magát. Ugyanis lehet, hogy a szavazás csak olyan „tessék ez van, fogadd el, vagy lehet menni” szinten fog történni, de az is lehet, hogy joguk lesz változtatásokat kérni.

„Az, hogy a kormány a parlamenthez fordul, és azt mondja, hogy ’figyeljetek, itt a megállapodás’… és az, hogy a parlament simán azt mondhatja, hogy ’nekünk ez nem tetszik, nem jó alku, nem támogatjuk’, már magában egy óriási bizalmi kérdés a kormány és a parlament között” – vélekedett John Whittingdale volt kulturális miniszter.

„Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy erre a kormány azt mondaná, hogy ’rendben, akkor megyünk és futunk még egy kört vele’. Szerintem ez csakis egy újabb általános választáshoz vezethet.”

Sokak szerint azonban ettől függetlenül May-nek kötelessége, hogy bevonja az parlamentet a kérdésbe. „A miniszterek olyan szavazást ígértek, aminek van is jelenetősége. Folyamatosan tájékoztatniuk, informálniuk kell a képviselőket, ha a végén nem akarnak bonyodalmakat. Egyszer már megpróbálták az 50. cikkely kapcsán elkerülni a parlamenti szavazást, de végül feladták. Most is így kell majd történnie.” – mondta Nicky Morgan, a kincstár tanácsának tagja.

Bob Neill volt miniszter szerint viszont ez az egész fenyegetés csak az euroszkeptikusok „kétségbeesett próbálkozása”. Szerinte azért találnak ki ilyeneket, mert tudják, hogy amúgy nincs annyi keményvonalas Brexitet támogató képviselő, aki elfogadná a kormány megállapodását, így az ilyen rémhírek terjesztésével igyekeznek ezt elkerülni.      Forrás Hirdetőknek: [email protected]