Újabb 200 millió fonttal nőnek a háztartások villanyszámlái Nagy-Britanniában a becsődölt energiaszolgáltatók miatt 1

A tönkrement energiaszolgáltatók augusztus óta mintegy 200 millió fontot veszítettek az ügyfelektől befolyó pénzből, amit (természetesen) az emberek villanyszámláinak további emeléséből akarnak megtéríteni – közölte az Ofgem energiaszabályozó hatóság vezetője.

Újabb 200 millió fonttal nőnek a háztartások villanyszámlái Nagy-Britanniában a becsődölt energiaszolgáltatók miatt 3

Az Ofgem főnöke, Jonathan Brearley azt mondta a képviselőknek, hogy ez annak ellenére fog bekövetkezni, hogy már így is milliók nyögnek a megugró energiaköltségek terhei alatt. Egy tipikus angliai háztartás áprilistól évente 693 fonttal fizet majd többet a villany- és gázszámláira. Tavaly augusztus óta eközben mintegy 28 energiavállalat ment csődbe és állította le a kereskedést az Egyesült Királyságban.

Több mint négymillió ügyfél energiaszolgáltatója dőlt be a spirálszerűen emelkedő nagykereskedelmi gázárak következtében. Az Üzleti, Energiaügyi és Ipari Stratégiai Bizottság ülésén a parlamenti képviselőkhöz fordulva Brearley úr elmondta, hogy ezen cégek ügyfelei körülbelül 200 millió GBP hitelt hagytak hátra, amelyet az új szolgáltatóknak kell majd kiegyenlíteniük. Az ügyfelek „megvédésének” költségeit így viszont az összes ügyfél terhére fogják majd kifizetni, vagyis ez a 200 millió is a lakosságra lesz visszaosztva, még tovább növelve a jövőbeli energiaszámlákat.

Brearley szerint a számlák még magasabbra emelkedhetnek majd októberben, amikor legközelebb felülvizsgálják az energia ársapka szintjét, különösen, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. Ugyanakkor nem volt hajlandó ennyire előre becslésekbe és találgatásokba bocsátkozni, így konkrétumok nem hangzottak el.

Az olyanok, mint a Citizens Advice, bírálták az Ofgemet az energiacégek összeomlása miatt. A Citizens Advice már decemberben hibáztatta a szabályozót mondván, hogy miattuk van, hogy az energiapiac ilyen bizonytalan helyzetbe került, amikor a gázárak megemelkedtek. Az egyik jelentésben a szabályozót kérdőre vonták többek közt amiatt is, hogy miért nem reagált pl. az Avro Energy-vel kapcsolatos 10 figyelmeztetés egyikére sem, mielőtt a vállalat végül összeomlott.

Brearley azt mondta a képviselőknek, hogy elismeri, hogy szigorúbbak lehettek volna az energiacégek pénzügyi szabályozásával kapcsolatban. Elmondása szerint a jövőben egy “másfajta”, “szigorúbb” szabályozásra lesz szükség.

“Olyan kiskereskedelmi szektorra van szükségünk, amely rugalmasabb, és jobban képes kezelni egy ilyen szélsőséges szituációt. A félreértések kedvéért egyértelműen fogalmazok. Ha ezt a lépést korábban megtettük volna, az jobb lett volna az ügyfeleknek is.” – mondta.

Áprilistól egy átlagos háztartás durván évi 1971 fontot fizet majd a gázért és az áramért, 54%-kal többet, mint most. Az emelkedés 22 millió háztartást érint az országban. Az Ofgem mostantól nem félévente, hanem háromhavonta szeretné felülvizsgálni az árplafont. Azzal érvel, hogy a változás némi stabilitást hozna a fogyasztók és a cégek számára a gyorsan változó piacon.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után