Új törvények és módosítások 2023-ban Nagy-Britanniában, amik rengeteg angliai magyart is érinteni fognak 1

Ahogy a 2023-as évbe kezdünk belerázódni, érdemes képbe kerülni azzal is, hogy milyen változások várhatók. Például az új esztendővel egy sor új törvény lép életbe az Egyesült Királyságban. Ezek a törvények az ellátás költségeitől a tüntetésekig sok mindenre hatással lesznek. Íme néhány jogszabály, amely a következő hónapokban változni fog.

Új törvények és módosítások 2023-ban Nagy-Britanniában, amik rengeteg angliai magyart is érinteni fognak 3

Kötelező választói azonosító

A következő választáson már senki nem szavazhat fényképes igazolvány felmutatása nélkül a szavazóhelyiségekben. Állítólag a tervek a csalás elleni küzdelemre irányulnak, de 2019-ben csak 34 csalásról számoltak be az urnáknál – jelentette a YorkshireLive az év elején. A külföldön való szavazás korlátozását is megszüntetik, miközben a kormány megszavazta azt is, hogy a választási bizottság felett saját kezébe adja az irányítást.

Magasabb ellátási költségek

2023 őszétől 86 000 GBP-os felső határt vezetnek be az időskori szociális ellátásra. A törvény azonban több fizetésre kényszeríti azokat az embereket, akiknek vagyonuk 75 000 és 150 000 GBP között van. Mivel északon kevesebbet érnek a házak, mint délen, az északiak kénytelenek lesznek feladni egy nagyobb szeletet saját vagyonukból, hogy fizessenek időskori ellátásukért.

A zajos tüntetéseket betiltják

A rendőrségi, bűnügyi, bírósági és büntetés-végrehajtási törvényjavaslat lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy több korlátozást szabjon ki a „zajos” felvonulásoknak, amelyek „komoly fennakadást” okozhatnak.

A brit állampolgárság elvétele

A menedékjog iránti kérelmek külföldre helyezése – például Ruandába – és az Egyesült Királyságba való tudatos „illegális” megérkezés bûncselekményé tétele egy új állampolgársági és határvédelmi törvény részét képezi. Lehetővé teszi az Egyesült Királyság számára, hogy eltérően bánjon az emberekkel attól függően, hogyan jutottak be az Egyesült Királyságba. Bár ellentmondásosak, az intézkedések többnyire nem a már az Egyesült Királyságban élő embereket sújtják – de a törvényjavaslat más részei őket is érinthetik. A törvényjavaslat lehetővé teszi a Belügyminisztérium számára, hogy indokolt esetben előzetes figyelmeztetés nélkül megfosszon egy brit állampolgárt állampolgárságától.

Bérlők

A 2023. április 1-től életbe lépő új korlátozások miatt a landlordok nem csak új bérleti szerződéseket nem köthetnek, hanem a meglévő, E alatti energetikai besorolású ingatlanok bérleti szerződéseit sem folytathatják. A főbérlők választhatnak, hogy „releváns energiahatékonysági fejlesztéseket” hajtanak végre ingatlanaikon, vagy bejegyeztetik számukra a mentességeket a PRS-mentességi nyilvántartásba. A mentesített ingatlanok közé tartoznak az ipari telephelyek, az alacsony energiaigényű műhelyek, valamint az ideiglenes és vallási épületek.

Jövedelemadó változás

A jövedelemadó legfelső adósávjának küszöbértéke (ART) 150 000 GBP-ről 125 140 GBP-re csökken. A pénzügyminiszter megerősítette, hogy ezzel párhuzamosan további két évre befagyasztja a személyi jövedelemadó alsóbb sávjait.

Minimálbér

A National Living Wage jelenleg 9,50 GBP óránként, de ez a kormány bejelentése alapján 10,42 GBP-re fog nőni. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazottak 9,7%-kal több fizetést kapnak majd, ami óránként 92 penny növekedést jelent. Ez évente körülbelül 1600 GBP-os fizetésemelést jelent az alacsony fizetésű munkavállalónak.

  1. április 1-től a minimálbér így változik:
  • Nemzeti minimálbér 23 év felettiek számára: 9,50 GBP –ről 10,42 GBP óránként
  • Nemzeti minimálbér 21-22 éves kor között: 9,18 GBP –ről 10,18 GBP óránként
  • Nemzeti minimálbér 18 és 20 év között: 6,83 GBP –ről 7,49 GBP óránként
  • Nemzeti minimálbér 18 éven aluliak számára: 4,81 GBP –ről 5,28 GBP óránként
  • Nemzeti minimálbér gyakornokok számára: 4,81 GBP –ről 5,28 GBP óránként

Energiaszámlák

Az éves energiaszámlák felső határa emelkedni fog, ami azt jelenti, hogy emberek millióinak magasabb számlákkal kell rövidesen szembenézniük. Egy átlagos háztartásban Nagy-Britanniában így a gáz és az áram ára a mostani évi 2500 fontról 3000 fontra emelkedik (kb. 4000 font helyett), és az új rendszer áprilistól 12 hónapig lesz érvényben. Mivel az előrejelzések szerint az árak magasak maradnak, ez továbbra is átlagosan 500 GBP támogatást jelent majd minden háztartás számára.

Támogatások

Több mint 8 millió, valamilyen támogatásban már részesülő brit háztartás további 900 GBP összegű megélhetési költség támogatást kap a tervek szerint 2023-24-ben. Az Egyesült Királyságban több mint nyolcmillió nyugdíjas háztartás kap majd további 300 GBP támogatást a 2023-24-es évben a számláik rendezésére.  Több mint 6 millió ember pedig, aki rokkantsági ellátásban részesül, további 150 GBP rokkantsági költségtérítést kap 2023 és 2024 között.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után