A Barclays bank nemrégiben tett közzé egy videót arról, hogy miként lopják el pin kódunkat és bankkártyánkat, egy sima pénzfelvétel során, egy új és egyszerű módszerrel.

Cash-Machine-Scam-Barclays--labels

Az egyszerű, de annál hatékonyabb, figyelem elterelésen alapuló technika futótűzként terjed Nagy-Britannia szerte, ezért gondoltuk, megosztjuk veletek is, nehogy figyelmetlenség miatt az több száz, vagy akár több ezer fonttal is megrövidítsenek benneteket. Rengeteg ügyfél esik áldozatul manapság ennek a csalásnak, és ennek elkerülése végett tette róla közzé a videót a közismert bank.

A videó pontosan megmutatja, hogyan zajlik a lopás, és ezáltal láthatjuk azt is, hol hibázik az áldozat, és tanulhatunk belőle, hogy mit ne csináljunk az ATM automatáknál pénzfelvétel közben.

scam

A videón jól látható, hogy a gyanútlan áldozat épp pénzt próbál kivenni az automatából, amikor a mögötte lévő nő „véletlenül” leejti a táskáját a földre. Miközben a mit sem sejtő személy megfordul, és lehajol, hogy segítsen, a másik beépített ember, aki látszólag csak egy másik ember, aki pénzt vesz le, elveszi és kicseréli a kártyákat. A pin kódot könnyedén le tudja olvasni a nő, a férfi válla fölül fél szemmel odapillantva. Pofonegyszerű, persze gyakorlat és ütemérzék kell hozzá.

Ezek után a lopott kártyával azonnal le is tudnak venni annyi pénzt, amennyi a beállított napi limit. Ha nincs napi limit beállítva, akkor vagyunk csak igazán komoly bajban.

https://www.youtube.com/watch?v=qlcJbbZa9WM

A hivatalos adatok szerint az elmúlt évben Nagy-Britanniában 32.7 millió fontot loptak el bankautomatáknál. Ez az előző évhez képest 20%-os emelkedést jelent. Más szóval marhára figyeljünk oda, amikor ATM-nél pénzt veszünk fel (vagy le)!

Januárban a Barclays bank lett az első, ami komoly TV-s kampányt indított az ilyesfajta csalók trükkjeinek leleplezésére. Az elmúlt héten 2 újabb TV-s reklámot indított, amik az emailes, és sms üzenetek segítségével végrehajtott csalásokra hívja fel az emberek figyelmét.

A lényeg egyszerű, de érdemes megjegyezni és nagyon tudatosan odafigyelni rá, mert sok pénzünk láthatja kárát, ráadásul amikor valaki váratlanul megszólít, vagy segítséget kér ilyen helyzetben, akkor sokszor akarva akaratlanul is odafigyelünk rá. Lényeg a lényeg: a pénzfelvét pillanatában egy másodpercre se vegyük le a tekintetünket az automatáról!   Forrás: http://www.independent.co.uk/

[fblike]