Több száz vendéget és a személyzetet is evakuálni kellett az öt csillagos Mandarin Oriental hotelból a Hyde Parknál, amikor tűz ütött ki. A vendégek közt volt Robbie Williams is.

A 44 éves énekesről felvétel is készült, amint a vészkijáraton távozik a többi vendéggel együtt, miközben az épület intenzíven füstölt. A sztár higgadt maradt és az utcára érve hüvelykujját felmutatva jelezte, hogy minden rendben. Egyelőre nincs hír áldozatokról, de jelentős kár esett a frissen felújított szállodában. 120 tűzoltó 20 autóval érkezve sikeresen felvette a harcot a tűzzel.

Mathew Ickens diák a következőket mondta: „Felnéztem és láttam, amint ömlik a füst az épület tetejéből. Hamu száll mindenfelé a környező utcákban. Rengeteg tűzoltó van a helyszínen.”

A 37 éves Tony Williamson a családjával vásárolt a környéken lévő Harrodsban, amikor látta a megállás nélkül érkező szirénázó autókat. „Kiléptünk és nem akartuk elhinni, hogy mennyi füst volt az égen. A levegő tele volt vele. Sosem láttam hasonlót. Szerencsére senki sem sérült meg.”

A 23 Abi Kotomah szintén a helyszínen volt és elmondta a „the Standardnek”: „Ez őrület. Sosem láttam még ennyi tűzoltóautót egy helyen. Ékszerészboltban dolgozom a sarkon, de gyakorlatilag bezártunk, amíg a tűzoltás folyamatban volt.”

Egy a hotelban dolgozó kereskedő arról számolt be, hogy még a riasztás előtt tüzet látott a tetőn. A „fire alarm” gombot végül egy 19 éves liftszerelő, aki szimplán Harry néven mutatkozott be, nyomta meg.  „A liftaknában voltam és ahogy balra néztem láttam, amint a tetőn dolgoznak, de tűz ütött ki. Mondtam a kollégámnak Lee-nek, hogy tűz van, meneküljünk, nem viccelek.” A munkás elmondta, hogy építőanyagokat vágtak a nap folyamán, amikor észrevették a tüzet, és hogy Tisztán látni lehetett a narancssárga lángcsóvákat.

Egy visszavonult mentős, Gary Sanderson a „the Standardnek” így emlékezett vissza: „Nagyon fanyar füst volt, de még most, 25 perccel később is érezni lehet. Olyan füst volt, mint amilyet olajsütők kigyulladásakor érez az ember. Sok embert kimentettek és a sürgősségiek rendkívül gyorsan reagáltak. Istennek hála csak a 12. emelet gyulladt ki, nem lejjebb történt, mert akkor hatalmas baj lehetett volna.”

A török sportújságíró, Eren Sarigul már a Sloane Streeten érezte a füstöt. „Ömlik a füst egy épületből a Knightsbridge-en, körülbelül 6 tűzoltóautót látok. Őrület.”

A londoni tűzoltók szóvivője megerősítette a fent írtakat, valóban 20 autóval és 120 emberrel vonultak ki. Több, mint 35 hívást fogadtunk, a látványos füst miatt. Chelsea, Kensington, Hammersmith és Battersea is kiküldte az egységeit, hogy elegen legyenek az oltáshoz.

„Jelenleg nem tudjuk a tűz okát.”

A London Ambulance Service és a Metropolitan Police is a helyszínre vonult.

A Mandarin Oriental szóvivője az alábbi közleményt adta ki: „Valóban tűz ütött ki a Mandarin Oriental Hyde Parkban, Londonban. A tűzoltók a helyszínen vannak. Egyelőre nem tudunk több információval szolgálni, de amint tudunk bármit is, nyilvánosságra hozzuk.”

A hotelt nem sokkal ezelőtt újították fel több millió fontból. Május végén fejezték be a munkálatokat. Új hálók, közösségi terek, éttermek és uszoda is a részese volt a projektnek. Heston Blumenthal éttermének is otthonául szolgál egyébként a szálloda.

London egyik legelőkelőbb szállodájaként jellemzi magát egyébként a hely. A szobaárak £700-tól elérhetőek, a lakosztály pedig £2300-tól.

A London Ambulance Service operációs igazgatója, Peter McKenna a következő rövid nyilatkozatot tette: „Délután 4:04-kor hívtak minket a Knightsbridge, SW1X címre, egy tűzesethez. Több csapatot is kiküldtünk, köztük a vegyi jellegű tüzekkel foglalkozó brigádot is. Továbbra is a helyszínen tartózkodunk.”   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás