Tovább csökkent az infláció Nagy-Britanniában - itt van, hogy mik miatt magas még mindig, és mikor fog jobban visszaesni 1

Az olívaolaj, a cukor és az alacsony zsírtartalmú tej ára ismét tovább emelkedett, így az élelmiszerárak továbbra is igen magasan tartják az inflációt az Egyesült Királyságban, ugyanakkor jó hír, hogy az elmúlt hónapokban összességében már csökkenő tendenciát mutat.

Tovább csökkent az infláció Nagy-Britanniában - itt van, hogy mik miatt magas még mindig, és mikor fog jobban visszaesni 3

Az élelmiszer-infláció 45 éves csúcson van, és a szakértők közül többen is arra figyelmeztettek, hogy az élelmiszerárak idén is meglehetősen magasan fognak maradni. Az Egyesült Királyság összesített árinflációja harmadik egymást követő hónapban csökkent, méghozzá 10,1%-ra a decemberi 10,5%-ról.

Az árak emelkedésének lassuló ütemében a legnagyobb tényező az üzemanyagárak csökkenése és az éttermek árainak csökkenése volt. Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) az infláció kiszámításához, amely az árak időbeli növekedését méri, több száz mindennapi cikk árát tartja nyilván. Ha esik, az nem azt jelenti, hogy az áruk ára csökken, ez csak azt jelenti, hogy lassabban emelkednek az árak. Sok elemző úgy véli, hogy az infláció tovább fog csökkenni, bár jelenleg még mindig ötszöröse a Bank of England 2%-os céljának.

Az élelmiszerek árai a teljes infláció egyik fő mozgatórugója, és 16,7%-kal emelkedtek a januárig tartó egy év során. Az olívaolaj, a cukor és az alacsony zsírtartalmú tej ára ez idő alatt több mint 40%-kal nőtt. Matt Hood, a több mint 2500 egyesült királyságbeli üzlettel rendelkező Co-op Food ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az árak tovább emelkedtek januárban, ahogyan az élelmiszerboltok költségei is növekedtek, ami “hihetetlenül keménnyé” tette a helyzetet.

“Az infláció az, ami ébren tart minket éjszaka” – mondta a BBC Today című műsorában. “Akár hiszik, akár nem, mi, kiskereskedők mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne toljunk át minden extraköltséget a vásárlóinkra.”

Ezek a magas inflációhoz leginkább hozzájáruló tényezők Nagy-Britanniában:

Tovább csökkent az infláció Nagy-Britanniában - itt van, hogy mik miatt magas még mindig, és mikor fog jobban visszaesni 4

Mind az élelmiszer-, mind az energiaszámlák emelkedtek, miután Oroszország majdnem egy évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát, és mindkét nyersanyag ellátása akadozik. Az olívaolaj esetében azonban az elmúlt hónapokban magasabbak voltak az árak, a nyári hőhullámok miatt is, amelyek Spanyolországnak, a termék hatalmas exportőreként nagyon megtizedelték a termését. Kyle Holland, a Mintec adatcég elemzője szerint a spanyolországi termelés 720 000 tonnára csökkent a szokásos 1,5 millióról.

Az infláció meredeken emelkedett a tavalyi év során. Előtte utoljára 1982 februárjában volt 10% feletti. A bérek pedig nem tartanak vele lépést, de ezt a legtöbben érezhetik is a pénztárcájukon. A bónuszok nélküli fizetések éves szinten 6,7%-kal nőttek ugyan 2022 októbere és decembere között, az inflációval kiigazítva azonban a bérek reálértéke átlag 2,5%-kal csökkent.

Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter arra is figyelmeztetett, hogy a „harc még korántsem ért véget” az emelkedő árakkal, és kijelentette, hogy a kormánynak épp ezért „kell ragaszkodnia az infláció felére csökkentésére, az adósságcsökkentésre és a gazdaság növekedésére tett ígéreteihez”. Bár a kormány ígéretet tett az infláció felére csökkentésére, sok közgazdász azt jósolta, hogy ez természetes módon magától is meg fog történni, mivel az energiaköltségek csökkennek.

Az inflációt leginkább visszaszorító tényező a benzin ára, ami most már csak 2 pennyel több literenként, mint amennyibe a háború kezdete előtt került. Az infláció a múlt havi árakat az egy évvel azelőttiekhez hasonlítja, így az infláció szinte biztos, hogy tovább lassul a következő hónapokban.

Az üzemanyagárak már tavaly ilyenkor emelkedtek, de a háború volt az, ami a benzin és a gáz árát a sztratoszférába lőtte fel. Két hónap múlva a 2023. márciusi árakat hasonlítjuk össze 2022. márciusi árakkal, miután az üzemanyagár már megugrott, így a különbség – az infláció mértéke – kisebb lesz. Ez meg fog történni függetlenül attól, hogy mit tesz a kormány vagy a Bank of England.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után