Tömegesen kezdtek el befogadni otthonaikba ukrán menekülteket a Nagy-Britanniában élők 1

Több mint 43 000 ember ajánlotta fel eddig ukrán menekültek befogadását a kormány szponzorációs programjának keretein belül, és a számuk egyre csak emelkedik tovább. Michael Gove pedig eközben hétfőn azt mondta a parlamenti képviselőknek, hogy nem korlátozzák azon ukrán állampolgárok és lakosok számát, akik beléphetnek az Egyesült Királyságba, miközben a nemzetük a legsötétebb óráit éli át.

Tömegesen kezdtek el befogadni otthonaikba ukrán menekülteket a Nagy-Britanniában élők 3

A „Homes for Ukraine” weboldal „átmenetileg le is állt”, miután hétfőn késő délután megnyitották, annyira sok olyan ember és család volt, aki felajánlotta, hogy befogadja azokat az ukrán menekülteket, akik az oroszokkal a hazájukban vívott háború elől menekülnek. Csaknem hárommillió ember menekült már el Ukrajnából azóta, hogy Vlagyimir Putyin háborút indított az ország ellen. Az új rendszer értelmében a „szponzorok” segíthetnek a menekülteknek abban, hogy az Egyesült Királyságban húzzák meg magukat még akkor is, ha nincsenek ott rokonaik. A befogadók bármilyen állampolgárságúak lehetnek, amennyiben rendelkeznek valamilyen engedéllyel, hogy legalább hat hónapig még az Egyesült Királyságban tartózkodhatnak. A menekülteket biztonságba helyező személyek/családok havi 350 font adómentes támogatást kaphatnak minden általuk elvállalt család után. Bárki, akinek van szabad szobája vagy otthona, felajánlhatja egy ukrán magánszemélynek vagy családnak.

Meddig maradhatnak a menekültek egy családnál vagy egy magánszemélynél?

Az ukránoknak szállást nyújtó személyeknek ezt legalább hat hónapra kell felajánlania. A szponzorált ukránok három éves tartózkodási engedélyt kapnak, hogy az Egyesült Királyságban maradhassanak, és dolgozhassanak. A szponzoroknak és a háztartásukban élő felnőtteknek alá kell vetniük magukat biztonsági ellenőrzéseknek. A szálláshely alkalmasságát pedig a helyi önkormányzat is leellenőrizheti.

A szponzoroknak a szálláson kívül mást is kell biztosítaniuk?

A szponzorok nem kötelesek étkeztetni vagy fedezni vendégeik étkezési és megélhetési költségeit, kivéve, ha ezt pusztán jóindulatból ők maguk meg kívánják tenni. A Kormány tájékoztatást ad majd a szponzoroknak, hogy vendégeiket olyan szervezetekhez irányíthassák, amelyek segítséget nyújthatnak számukra az ellátásokhoz, vagy épp a háziorvoshoz történő regisztrációhoz.

Tömegesen kezdtek el befogadni otthonaikba ukrán menekülteket a Nagy-Britanniában élők 4

Hogyan jelentkezhetsz?

Aki már ismer olyan ukrán menekültet, akit szponzorálni szeretne, vegye fel vele a kapcsolatot, és készüljön fel a vízumkérelem kitöltésére. A vízumkérelmezési rendszer pénteken lép életbe. Azok, akik nem ismernek konkrét személyt, akin segítenének, most a homesforukraine.campaign.gov.uk weboldalon jelezhetik érdeklődésüket. A szponzorok számára részletesebb útmutató a következő napokban válik majd elérhetővé a honlap szerint.

Az Egyesült Királyság annyi ukrán menekültet fogad be, amennyit csak tud, és persze akiknek van befogadó családja. Arra kérte a kormány a lakosságot, hogy ha tehetik minél többen, jelentkezzenek és segítsenek a bajba jutottakon.

A kormányt széleskörű bírálatok érték a menekültválságra adott eddigi válaszlépései miatt, a kritikusok pedig azt mondogatják, hogy az Egyesült Királysággal ellentétben minden EU-tagország rövid távon elengedte az ukránok vízumkötelezettségét. A Menekültügyi Tanács vezérigazgatója, Enver Solomon azt mondta a The Guardiannek, hogy a brit rendszer „valójában egy irányított migrációs útvonal, amely nem a megfelelő válasz egy humanitárius válságra”.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után