„Több tucat” idősek otthonában élő ember halt meg koronavírusban, hiába kapták meg az első oltást 1

Az orvosok az Egyesült Királyságban az első és a második oltás közt eltelt idő felére csökkentését szorgalmazzák azon aggodalmak közepette, hogy az idősgondozók lakói egyre többen halnak meg, mielőtt megkaphatnák a második dózist.

„Több tucat” idősek otthonában élő ember halt meg koronavírusban, hiába kapták meg az első oltást 3

A brit kormány jelenlegi stratégiája, amelyet Boris Johnson maga is támogat, az az, hogy a betegek az első oltás után 12 héttel kapják csak meg a vakcina második adagját. Ez lehetővé teszi, hogy az első oltás több emberhez eljusson hamarabb, mondta Chris Whitty professzor. De az idősotthonok vezetői mostanra egyre többen jelzik, hogy a gondozóintézetekben idős emberek “tucatjai” halnak meg koronavírusban, még mielőtt megkapnák a második oltásukat – írta a Sunday People.

Az egyik forrás ezt mondta a probléma kapcsán: „Amíg nem tudjuk pontosan megmondani, hogy hány százalékos immunitást élvez, aki megkapja az első dózist, addig csak szélhámoskodunk (az emberéletekkel).”

A koronavírus miatti halálesetek száma az elmúlt héten május óta a legmagasabb volt az idős otthonokban. Néhány elhunyt ráadásul decemberben már megkapta az első Covid elleni oltást, és a második adagra várt. A Brit Orvosi Szövetség (BMA) az oltások közti idő intervallum hat hétre történő csökkentését szorgalmazta, mondván, hogy a 12 hetes eltolás egyre nehezebben elfogadható / igazolható.

Dr. Chaand Nagpaul, az egyesület tanácselnöke elmondta a BBC-nek, hogy: „A világ legtöbb nemzete az Egyesült Királyságéhoz hasonló kihívásokkal néz szembe, mivel korlátozott oltóanyag áll a rendelkezésre, és saját lakosságát minden ország, minden kormány maximálisan meg akarja védeni a vírustól. De egyetlen más nemzet sem követi az Egyesült Királyság módszerét. ” – utalva itt arra, hogy inkább több ember kapja meg az első dózist, mint kevesebb de mind a kettőt. „Nyilvánvaló, hogy a védelem hat hét múlva nem szűnik meg, de amit nem tudunk, az az, hogy milyen szintű védelmet fognak nyújtani [ezt követően].” A jelenleg használt vakcinák első adagja után nagyjából 3 hétnek kell eltelnie, hogy a védettség kialakuljon.

Az attól való félelem, hogy a vírus új, fertőzőbb törzse halálosabb is lehet, szintén nyomást gyakorol Boris Johnsonra, hogy csökkentse a két adag beadása közötti intervallumot. A tudósok szerint az új Covid-változat akár 70% -kal fertőzőbb és akár 30% -kal halálosabb is lehet. Ez nagyjából azt jelenti, Sir Patrick Vallance így magyarázta el, hogy 1000 db 60 év fölötti férfi közül a vírus eredeti változatának 10, a fertőzőbb új változatának 13 személy esne várhatóan áldozatul.       Forrás

Megosztás