Már több, mint 800 ezren vesztették el munkájukat a járvány kezdete óta Nagy-Britanniában (friss adatok, statisztikák) 1

Az Egyesült Királyság munkanélküliségi rátája elérte az 5 százalékot novemberben, mivel az elbocsátások rekordmagasságba szöktek fel – derült ki a nem rég közzétett hivatalos adatokból.

Már több, mint 800 ezren vesztették el munkájukat a járvány kezdete óta Nagy-Britanniában (friss adatok, statisztikák) 3

A hivatalos munkanélküliségi ráta az előző hónapok 4,9 százalékos értékéről emelkedett még tovább, köszönhetően annak, hogy Angliát újra lockdown alá helyezték, és Skócia egyes részein tovább szigorították a korlátozásokat. Ez durván 1.2%-kal magasabb érték, mint egy évvel korábban. Körülbelül 828 000 munkavállaló veszítette el a munkáját a szigetországban február és december között. Voltak azonban arra utaló jelek, hogy a korlátozások enyhítése a munkaerőpiac élénküléséhez vezetett, ugyanis kb. 52 ezren találtak új munkahelyet november december hónapok során.

A munkáltatók rekordszámú embert bocsátottak el 2020. szeptember és november között – ekkor lett volna eredetileg vége a furlough-rendszernek azonban a pénzügyminiszter az utolsó utáni pillanatban meghosszabbította azt, de sajnos sokak számára már túl későn érkezett a kormánytól a segítség, ugyanis a cégek addigra rengeteg alkalmazottat elengedtek. Londonban volt tapasztalható a legerőteljesebb visszaesés a foglalkoztatottak számában, a második helyen pedig Skócia északkeleti része áll ilyen tekintetben – közölte a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal.

A becslések szerint Londonban október végére a munkanélküliségi ráta valahol 6.9% körül lehetett, ami jóval magasabb még az országos átlagnál is. Több más iparág mellett a turizmus és a vendéglátás dolgozói veszítették el munkahelyeiket a legnagyobb arányban.

Némi jó hír, hogy a fizetések középértéke 4.9%-kal emelkedett az előző évi adathoz képest. A legnagyobb emelkedés ezen a téren Észak-Írországban volt megfigyelhető, ott 7.2%-kal nőtt a fizetések mediánja 12 hónap alatt. (Ami viszont kérdésessé teszi, hogy ez mennyire jó hír, az az, hogy a fizetések középértéke az által is emelkedhet, ha sok alacsony fizetésű személy veszíti el az állását, ami jelen körülmények közt egyáltalán nem kizárt)

A munkanélküli segélyt kapó emberek száma országos szinten decemberben már elérte a 2.6 milliót. A foglalkoztatottak 16%-a volt furlough-n novemberben, ami decemberre 11%-ra esett vissza. Hogy ez a karácsonyi forgalmasabb hónap, vagy az elbcsátások eredménye az nem derül ki a statisztikákból. Rishi Sunak pénzügyminiszter előrejelzése szerint az idei második negyedévben éri el majd a munkanélküliség a csúcsát, amikor is várhatóan kb. 7,5% lesz.

James Reed, a Reed elnöke elmondta: “A mai ONS statisztikák alátámasztják a pénzügyminiszter úr novemberi jóslatát, miszerint a gazdasági vészhelyzet még csak most kezdődik.” Hozzátette ugyanakkor, hogy a közelmultban végre némi növekedés is tapasztalható azért a felvett alkalmazottak számát illetően. Leginkább az informatika, a telekommunikáció, az oktatás és a szociális gondozás szektorokban lehet észrevenni némi javulást ezen a téren egyelőre.        Forrás

Megosztás