Több, mint 6 millió EUs állampolgár jelentkezett a letelepedett státuszért Nagy-Britanniában 1

Több mint 6 millió Európai Uniós állampolgár kérvényezte az Egyesült Királyságban a letelepedett státuszt a júniusi határidő lejárta előtt, amelyet a brit kormány az ország EU-ból való távozásának részeként rendelt el.

Több, mint 6 millió EUs állampolgár jelentkezett a letelepedett státuszért Nagy-Britanniában 3

A brit belügyminisztérium az egyik legutóbbi nyilatkozatában közölte, hogy az összesen 6,02 millió jelentkező személyből 400 000-en nyújtották be kérelmüket az utolsó hónapban. “Soha nem látott eredmény, hogy több mint 6 millióan jelentkeztek a rendszerbe, és örülök, hogy ennyi uniós polgár – barátaink, szomszédaink és családtagjaink – jogait biztosítottuk” – nyilatkozta a téma kapcsán Priti Patel, a brit belügyminiszter.

A belügyminisztérium emellett azt is közölte, hogy a folyamatban lévő kérelmekkel rendelkező 570 000 ember jogait megvédik mindaddig, amíg el nem döntik a jelentkezéseik sorsát. Akik pedig lecsúsztak és nem adták be a jelentkezésüket június 30-ig, azok ha megfelelő indokuk van rá, még utólag is regisztrálhatnak.

Azok a személyek pedig, akik a határidő lejártáig benyújtották a kérelmet, kaptak egy tanúsítványt, amelyet akkor használhatnak fel, ha bármilyen okból kifolyólag, például új munkahelyre való jelentkezéshez vagy ingatlan bérléséhez igazolniuk kell bevándorlási státuszukat.

A rendszert még 2019 márciusában vezették be az Egyesült Királyság EU-ból való kilépési tervének részeként. A Brexit egyik fő hatása a mozgásszabadság megszűnése volt, amelynek értelmében az EU bármely államában bárki bárhol élhet és dolgozhat a blokkon belül, amely az Egyesült Királyság távozása után már csak 27 országot számlál.

A rendszer értelmében az országban élő uniós állampolgároknak garantálják a jogaikat, beleértve a támogatásokhoz és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést is az Egyesült Királyság területén. Bármely olyan uniós polgár, aki eddig nem jelentkezett, potenciálisan elveszítheti jogait, vagy adott esetben akár ki is toloncolhatják az országból. Az egyik legnagyobb aggodalom az a rendszer kapcsán, hogy a „Windrush” botrányához hasonló katasztrofális helyzethez vezethet sokak számára, amikor is a sok évtizeddel ezelőtt az Egyesült Királyságban egyébként legálisan letelepedett karibi térségbeli embereket tévesen próbálták meg kitoloncolni az országból az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében bevezetett új kormányzati szabályok miatt.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után