Igen méretes szállítmány kokain került elő az Egyesült Királyság londoni kikötőjében, ami az egyik hajón egy banánpép szállítmányban volt elrejtve.

Az A kategóriájú kábítószert Kolumbiában rejtették el a rakomány közé, és a hajó épp a London Gateway kikötőben állt meg, amikor a drogszállítmány előkerült, de a végállomás az eredeti tervek szerint Hollandia volt. A vámosok a kereskedőhajó rutinszerű átvizsgálása során vettek észre valamilyen rendellenességet, és ennek következtében bukkantak rá az oda nem illő rakományra.

Az elmúlt két hónap leforgása alatt ez volt a második nagyobb fogás a szigetország területén, miután a koronavírus-járvány miatt számos ilyen és hasonló szúrópróbaszerű ellenőrzést hajtanak végre. A bűnüldöző szervek elmondása szerint a március óta bevezetett repülési és szállítási korlátozások arra kényszerítették a bandákat és drogkereskedőket, hogy kevesebb, nagyobb méretű kokainszállítmányt küldjenek egyszerre, ami nagyobb kockázatot jelent mivel ezeket sokkal könnyebb kiszúrni az ellenőrzések során.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) közölte, hogy bár nem az Egyesült Királyság volt ennek a szállítmánynak a végső célállomása, „valószínűsíthető, hogy legalább egy része London utcáin került volna értékesítésre”. Jacque Beer parancsnok hozzátette: “Ez jelentős méretű fogás volt, és komoly érvágást fog jelenteni az érintett bűnszervezetek számára, valamint kevesebb hasznot is jelent számukra így kisebb összeget tudnak visszaforgatni is újabb adag kábítószer vásárlására.”

A most lefülelt kokainszállítmány súlya 1060 kg volt, a legutóbbi nagy fogásé pedig 1155 kg, amelyet szeptember 12-én foglaltak le. Az egy papírral megrakott szállítótartályból került elő. A belügyminiszter egyik legutóbbi nyilatkozata szerint az Egyesült Királyság a „bűnüldözési hatáskörének minden egyes centijét” felhasználja, hogy megakadályozza a drogok bejutását az országba. “A drogok bűncselekményekhez vezetnek és életeket tesznek tönkre” – tette hozzá Priti Patel.

Steve Whitton, a Határőrség tengerészeti parancsnokságának vezetője elmondta: „Ezek a jelentős méretű lefoglalások nagy mennyiségű veszélyes kábítószert tüntetnek el az utcákról, ami nemcsak csökkenti az általuk a közösségeknek okozott jelentős kárt, hanem hatalmas veszteséget is okoz a csempészeknek és kereskedőknek. ” A rendőrség, az NCA és a Border Force hatalmas mennyiségű kokaint és más kábítószert foglalt le a koronavírus miatti korlátozások bevezetése óta, ami megnehezíti az illegális áruk behozatalát és szállítását.      Forrás