Igen méretes szállítmány kokain került elő az Egyesült Királyság londoni kikötőjében, ami az egyik hajón egy banánpép szállítmányban volt elrejtve.

Több, mint 1 tonna kokaint találtak London kikötőjében a banánszállítmányba rejtve 2

Az A kategóriájú kábítószert Kolumbiában rejtették el a rakomány közé, és a hajó épp a London Gateway kikötőben állt meg, amikor a drogszállítmány előkerült, de a végállomás az eredeti tervek szerint Hollandia volt. A vámosok a kereskedőhajó rutinszerű átvizsgálása során vettek észre valamilyen rendellenességet, és ennek következtében bukkantak rá az oda nem illő rakományra.

Az elmúlt két hónap leforgása alatt ez volt a második nagyobb fogás a szigetország területén, miután a koronavírus-járvány miatt számos ilyen és hasonló szúrópróbaszerű ellenőrzést hajtanak végre. A bűnüldöző szervek elmondása szerint a március óta bevezetett repülési és szállítási korlátozások arra kényszerítették a bandákat és drogkereskedőket, hogy kevesebb, nagyobb méretű kokainszállítmányt küldjenek egyszerre, ami nagyobb kockázatot jelent mivel ezeket sokkal könnyebb kiszúrni az ellenőrzések során.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) közölte, hogy bár nem az Egyesült Királyság volt ennek a szállítmánynak a végső célállomása, „valószínűsíthető, hogy legalább egy része London utcáin került volna értékesítésre”. Jacque Beer parancsnok hozzátette: “Ez jelentős méretű fogás volt, és komoly érvágást fog jelenteni az érintett bűnszervezetek számára, valamint kevesebb hasznot is jelent számukra így kisebb összeget tudnak visszaforgatni is újabb adag kábítószer vásárlására.”

Több, mint 1 tonna kokaint találtak London kikötőjében a banánszállítmányba rejtve 3

A most lefülelt kokainszállítmány súlya 1060 kg volt, a legutóbbi nagy fogásé pedig 1155 kg, amelyet szeptember 12-én foglaltak le. Az egy papírral megrakott szállítótartályból került elő. A belügyminiszter egyik legutóbbi nyilatkozata szerint az Egyesült Királyság a „bűnüldözési hatáskörének minden egyes centijét” felhasználja, hogy megakadályozza a drogok bejutását az országba. “A drogok bűncselekményekhez vezetnek és életeket tesznek tönkre” – tette hozzá Priti Patel.

Steve Whitton, a Határőrség tengerészeti parancsnokságának vezetője elmondta: „Ezek a jelentős méretű lefoglalások nagy mennyiségű veszélyes kábítószert tüntetnek el az utcákról, ami nemcsak csökkenti az általuk a közösségeknek okozott jelentős kárt, hanem hatalmas veszteséget is okoz a csempészeknek és kereskedőknek. ” A rendőrség, az NCA és a Border Force hatalmas mennyiségű kokaint és más kábítószert foglalt le a koronavírus miatti korlátozások bevezetése óta, ami megnehezíti az illegális áruk behozatalát és szállítását.      Forrás

Megosztás