Több, mint 1.6 millió gyermek él elfogadhatatlan állapotú, nyirkos, penészes albérletekben Nagy-Britanniában 1

A Citizens Advice jótékonysági szervezet becslései szerint Angliában több mint másfél millió gyerek él hideg, nyirkos vagy penészes otthonokban. Körülbelül 2,7 millió háztartás él huzatos albérletekben, egy új kutatás szerint, ami egy átlagos albérlőnek évente durván 350 font többletet jelent a fűtési számlák tekintetében Angliában.

Több, mint 1.6 millió gyermek él elfogadhatatlan állapotú, nyirkos, penészes albérletekben Nagy-Britanniában 3

A kormány igyekszik keményebben fellépni a landlordok ellen, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy megszüntetik a nedvességet és a penészt az ingatlanjaikban, miután a kétéves Awaab Ishak meghalt légúti megbetegedésben, amelyet a penésznek való kitettség okozott rochdale-i otthonában. Awaab halála után a Szociális Lakások Szabályozója által végzett kutatás szerint Angliában a becsléseik szerint 120 000-160 000 szociális otthon volt „komoly” nedvesség- és penészproblémával.

A Citizens Advice arra kéri a kormányt a gyermek halála után, hogy a szociális lakások ügyében hozott intézkedésekkel összhangban vezessen be további szabályozásokat a magánbérleti szektorban.

Egy 2000 magánbérlő körében végzett felmérés során az emberek 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem tudja kényelmes hőmérsékletre felfűteni otthonát. Ez a fogyatékkal élők esetében 45 százalékra emelkedett. A megkérdezett bérlők mintegy 58 százaléka azt mondta, hogy nedvességgel, penészgombával vagy túlzott hideggel küzd az ingatlanban, amiben lakik.

Laurie, aki egyedülálló anya két öt éven aluli fiával, azt mondta, hogy aggódik amiatt, hogy gyermekei egészségére milyen hatással lehet a penészes, nyirkos otthonuk. 2022 áprilisában költözött a bérelt ingatlanba, de néhány hónappal a költözés után penészesedést és nedvességet észlelt. Azóta új ingatlant talált és elköltözött.

Az akkori landlord ügynöke szellőzőnyílást helyezett el a tetőn, és azt mondta Laurie-nak, hogy tartsa a fűtést egy bizonyos hőmérsékleten. Laurie azonban, aki előfizetéses mérőórán volt, nem engedhette meg magának, hogy magasan tartsa a hőmérsékletet.

Azt mondta: „Annyira aggódtam mindkét fiam egészsége miatt. Nagyon rosszul voltak, és mindketten kórházban is voltak mellkasi fertőzésekkel. Soha nem voltak még ilyen betegek. A legkisebb fiam volt, hogy vacogva ébredt az éjszaka.”

A probléma különösen akut a legkevésbé energiahatékony otthonokban, ahol a magánbérlők 73 százalékkal nagyobb valószínűséggel élnek nyirkos lakásban, ha ingatlanuknak alacsony energiahatékonysági tanúsítványuk van. A Citizens Advice elemzése szerint a rosszul szigetelt és nedves otthonok számlái évente 350 fonttal magasabbak, de ez a különbség 950 fontra nőtt a legrosszabb szigetelésű kategóriába eső otthonok esetében.

Gillian Cooper, a jótékonysági szervezet energiapolitikáért felelős vezetője ezt mondta: „Minden héten hallunk olyan emberekről, akik hideg, nyirkos és penészes környezetben élnek, és nem engedhetik meg maguknak a megfelelő fűtést. Szégyenletes, hogy több mint 20 éve, hogy az üzemanyag-szegénység csökkentését és az otthonok energiateljesítményének javítását célzó törvény hatályba lépett, és az emberek még mindig szenvednek.”

A kormány szóvivője így reagált: „Az átlagos háztartások energiaszámlájának körülbelül felét fedezzük ezen a télen, de ezek a feltételek elfogadhatatlanok. Ezért vezetjük be a tisztességes lakásokra vonatkozó szabványokat a magánbérelt szektor számára, amely biztosítja, hogy a bérlőknek biztonságos és tisztességes lakóhelyük legyen.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után