Több mint 1 000 000 NHS alkalmazott kap legalább 1400 GBP fizetésemelést 1

Az NHS több mint 1 millió alkalmazottja, köztük az ápolónők, a mentősök és a szülésznők fizetése is legalább 1400 fonttal emelkedik – jelentették be nemrégiben.

Több mint 1 000 000 NHS alkalmazott kap legalább 1400 GBP fizetésemelést 3

A legalacsonyabb keresetű dolgozók, köztük a portások és a takarítók, akár 9,3%-os emelést is kaphatnak. Az orvosok és fogorvosok fizetése pedig durván 4,5%-kal emelkedik. Az ápolók átlagos alapbére 35 600 fontról 37 000 fontra nő, míg az újonnan végzett ápolók jövedelme 5,5 százalékkal, a tavalyi 25 655 fontról 27 055 fontra nő.

A béremeléseket azután hozták nyilvánosságra, hogy az Egészségügyi és Szociális Minisztérium teljes egészében elfogadta a független NHS bérfelülvizsgáló testületeinek ajánlásait.

Eközben a rendőrök 1900 fontos emelést kapnak a közszféra fizetésének felülvizsgálata után, ami durván 5%-nak felel meg. Szeptembertől minden rendőri rendfokozat jogosult lesz az emelésre, és a legalacsonyabb összeget keresők akár 8,8%-os emelést is kaphatnak. A magasabb keresetűek éves szinten 0,6 és 1,8 százalék közötti emelést kapnak majd.

A miniszterek szerint a fizetésemelés egyfajta elismerés az NHS munkatársainak irányába a kemény munkájuk után, miközben egyensúlyban próbálják tartani az adófizetők védelmét, a közkiadások kezelését és az infláció növekedésének megakadályozását. A béremelések azonban elmaradnak a jelenlegi infláció mértékétől – amely májusban már 9,1%-ra emelkedett, ami 40 éves csúcsot jelent.

Danny Mortimer, az NHS Employers vezérigazgatója így nyilatkozott: „Örömmel fogadjuk a szorgalmas és túlterhelt NHS-személyzet fizetésének emelését, amely meghaladja az eredetileg tervezett 3%-ot. Az NHS-t és a közegészségügyi vezetőket azonban nem lehet abba a lehetetlen helyzetbe hozni, hogy választaniuk kelljen, mely szolgáltatásokat csökkentik, hogy finanszírozni tudják a további emelést.”

Mortimer arra figyelmeztetett, hogy az NHS munkáltatói csak annyi pénzt kaptak, hogy 3%-os fizetésemelést tudjanak biztosítani az alkalmazottaknak.

“Hacsak a plusz emelést nem a Pénzügyminisztérium finanszírozza, akkor az az aggasztó helyzet áll elő, hogy ezt a meglévő költségvetésekből kell kifizetnünk, és a becslések szerint ez egy be nem tervezett 1,8 milliárd fontos hiányt fog jelenteni” – mondta.

Az Unison egészségügyi igazgatója, Sara Gorton pedig „szánalmasnak” titulálta a béremelést és azt mondta, hogy „közel sincs ahhoz, ami az NHS megmentéséhez szükséges” – és arra figyelmeztetett, hogy sok dolgozó fontolgatja a sztrájkot.

Sharon Graham, a Unite főtitkára „arcon rúgásnak” minősítette a fizetésemelést. „Ez az úgynevezett béremelés igazából hatalmas nemzeti bércsökkentést jelent. Számítottunk az elkerülhetetlen árulásra, de ennek a mértéke már sértés. A járvány idején a közszférában dolgozókat helyesen hősnek nevezték. Megbízták őket, hogy kezeljék a járványhelyzetet, és ezt a veszélyek ellenére is megtették. Most tulajdonképpen arra kérik őket, hogy maguk fizessék ki a válság árát ezzel a nemzeti fizetéscsökkentéssel.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után