Több millió Nagy-Britanniában élő ember lehet jogosult akár £500-ra is a Facebook botrány kapcsán 1

Ha a te adataidat is megszerezte és használta a Facebook, akkor bizonyos esetekben akár 12 500 font kártérítésre is jogosult lehetsz egy szakértő szerint. Ráadásul, ahogy egyre többet tudunk meg a részletekről, egyre inkább gyanús, hogy a Brexit népszavazás eredményét is befolyásolhatta a dolog.

Több millió Nagy-Britanniában élő ember lehet jogosult akár £500-ra is a Facebook botrány kapcsán 3

A közösségi oldal az utóbbi hetekben került kereszttűzbe, miután kiderült, hogy a Cambridge Analytica jogtalanul használhatta több tízmillió ember adatait. Ez a malőr akár több milliárd fontjába is kerülhet a Facebooknak, állítja Maureen Mapp jogi professzor.

„Körülbelül 50 millió felhasználó adatait gyűjthették be. Feltételezzük, hogy közülük mindenki feljelentést tesz az adataik felhasználása miatt az ő hozzájárulása nélkül. Sokan akár fejenként 12 500 font kártérítést kaphatnak.” Azonban az adatvédelemre specializálódott ügyvéd, David Barda szerint jóval valószínűbb, hogy az érintettek maximum 500 fontot kapnak a feljelentést követően, ami azért még mindig nem kis összeg.

„A kompenzáció mértéke attól függ, hogy mennyi kellemetlenséget okoztak az adatok jogtalan használatával az adott személynek, azonban a Facebook körülbelül 500 font bírságot kellhet majd, hogy kifizessen azoknak, akik bizonyítani tudják, hogy nekik ez az ügy valamilyen formában ártott.” Tehát hogy valaki pénzt kaphasson az üggyel kapcsolatban, be kell tudni bizonyítania, hogy számára az ügy negatív következményekkel járt, okozott neki valamiféle kellemetlenséget vagy anyagi kárt.

Több millió Nagy-Britanniában élő ember lehet jogosult akár £500-ra is a Facebook botrány kapcsán 4

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója már bocsánatot kért azért, amiért nem figyeltek eléggé a felhasználói adatok kezelésére, a Cambridge Analytica ellen pedig folyik a nyomozás Nagy-Britanniában.

Egy texasi üzletember, Matthew Lodowski már be is perelte a Facebookot a felhasználók adatainak kiszivárogtatásáért a Cambridge Analytica javára. Utóbbit egyébként azzal is vádolják, hogy szintén jogtalanul megszerzett adatokkal Donald Trump kampányát segítették –  több tízmillió felhasználó kiszivárogtatott adatait arra használhatták, hogy Trump a kampánya alatt célzott politikai üzeneteket és hirdetéseket juttathasson el az emberekhez. Lodowski az 50 millió felhasználó nevében perelte be a céget, és 50 milliárd dolláros kártérítést akar a szövetségi törvény alapján, amely szerint egy ilyen adathasználat-megsértés miatt fejenként 1000 dollárra jogosultak a károsultak.

Lodowski szerint a Facebook összejátszott velük, és „nem törődött azzal”, hogy mennyi felhasználó adatát használhatják fel akár politikai kampányok befolyásolására is. Trump kampányán kívül a Brexit népszavazást megelőző kampányra is hatással lehettek ezek által az adatcsalások által. Erről eddig annyit tudni, hogy egy a Cambridge Analytica céghez köthető másik cég a népszavazás idején 625,000 fontot kapott az egyik kilépés párti szervezettől. Emellett további 3.4 millió fontot költöttek el a Brexit pártiak hasonló szolgáltatásokat nyújtó cégeknél, amiből 2.7 millió fontot a hivatalos Vote Leave kampány finanszírozott, ami egyébként a teljes költségvetésük 40%-a volt.

Több millió Nagy-Britanniában élő ember lehet jogosult akár £500-ra is a Facebook botrány kapcsán 5

A Facebook eközben közleményében azt mondta, belső nyomozást indítottak az ügyben, hogy hogyan történhetett ilyen baklövés. Sőt szerdán azt is bejelentették, hogy szigorítják a közösségi oldal adatvédelmi beállításait, melyek azt a célt szolgálják majd, hogy a felhasználóknak nagyobb kontrolljuk legyen afelett, hogy mit osztanak meg és törölnek ki. Azt mondták, meghallották a panaszokat arra vonatkozóan, hogy az oldal adatvédelmi beállításai nehezen megtalálhatóak és hozzáférhetőek.

„Ezeknek a változtatásoknak a nagy része már egy ideje készülőben volt, azonban az utóbbi hetek eseményei miatt sokkal nagyobb lett a jelentősége annak, hogy minél hamarabb bevezessük őket” – írták. Azt is megígérték, hogy mostantól minden, személyes adattal, biztonsággal, hirdetésekkel kapcsolatos beállítás egy oldalon lesz megtalálható az eddigi elaporózódás helyett. A felhasználónak arra is lehetősége lesz, hogy letöltse vagy teljesen kitörölje az adatait, képeit, megosztásait. Zuckerberg jelezte, hogy kész megjelenni és tanúskodni az amerikai kongresszus előtt az ügyben, ahogyan azt már három tag is kérelmezte.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás