minimálbér

A brit munkavállalók milliói, pontosabban szólva nagyjából 2 millióan kapnak fizetésemelést 2021 áprilisától, ugyanis a nemzeti minimálbér emelkedik is és a korhatáron is módosított a kormány.

minimálbér

Az Egyesült Királyság legalacsonyabb fizetésű munkavállalói közül körülbelül 2 millióan járnak majd jól a nemzeti minimálbér és a nemzeti megélhetési bér emeléséből. A kavarodást elkerülendő a britek megkülönböztetik, illetve külön nevet használnak a 25 évet betöltött személyek minimálbérére (National Living Wage) és a 25 év alattiak minimálbérére (National Minimum Wage) aminek az értéke további alkategóriákra bomlik kortól függően.

De, hogy tovább bonyolódjon, most még a korhatár is változik, ugyanis a történelem során először a 25 évet betöltöttek minimálbérének alsó korhatára 23 évre csökken. Sajnos az emelés elmarad idén az előző évek emeléseitől, köszönhetően a járvány okozta gazdasági károknak, de azért a kis fizetésemelkedés is jól jön a nehéz időkben.

Költségvetési áttekintésében a pénzügyminiszter hivatalosan is megerősítette, hogy a 25 évet betöltöttek minimálbére 2,2% -kal emelkedik 8,91 fontra, ami évi 345 fontnak felel meg egy teljes munkaidőben dolgozó személy esetében. Azonban áprilistól a National Living Wage már nem csak a 25 hanem minden 23. életévét betöltött személyre vonatkozni fog. Az áprilisban esedékes emelés azt jelenti, hogy a teljes munkaidőben minimálbéren dolgozó munkavállalók éves keresete körülbelül 4 030 fonttal nőtt a National Living Wage 2016 áprilisi bevezetése óta.

„Noha ez az idei milliók számára rendkívül nehéz év volt, a kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy több pénzt rakjon az Egyesült Királyság legkevésbé megfizetett munkavállalóinak zsebébe.” – nyilatkozta Alok Sharma vállalkozásügyi miniszter.

Az új minámélbéreket a Low Pay Commission javasolta, ami egy független testület, amely üzleti, munkavállalói és egyetemi háttérrel rendelkező személyekből áll, amely tanácsot ad a kormánynak a nemzeti minimálbérek tekintetében. A miniszterek teljes mértékben elfogadták az általuk előterjesztett javaslatot.

A különböző minimálbérek óránkénti értéke így emelkedik áprilistól:

  • 23 évet betöltöttek minimálbére: 2,2% -kal, 8,72 fontról 8,91 fontra nő
  • 21-22 évesek minimálbére: 2% -kal, 8,20 fontról 8,36 fontra nő
  • 18-20 évesek minimálbére: 1,7% -kal 6,45 fontról 6,56 fontra nő
  • 18 év alattiak minimálbére: 1,5% -kal 4,55 fontról 4,62 fontra nő
  • Gyakornokok minimálbére: 3,6% -kal 4,15 fontról 4,30 fontra nő

Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után