Több helyen életveszélyes áradások Nagy-Britanniában: néhol 1 nap alatt 1 havi csapadék esik le ma 1

Életveszélyesnek minősített árvizek sújtották az Egyesült Királyság egyes részeit a rövid idő alatt lehullott brutális csapadékmennyiség miatt, és emellett a „tartós és heves esőzések” több területen is várhatóan egész nap eltartanak.

Több helyen életveszélyes áradások Nagy-Britanniában: néhol 1 nap alatt 1 havi csapadék esik le ma 3

A hatalmas felhőszakadások következtében Észak-Angliában és Skóciában lakóházakat öntött el a víz, és több régióban teljesen leállt a vasúti közlekedés. Cumbria egyes részein akár 300 mm csapadék is leeshet a mai nap folyamán, ami elképesztően sok, ugyanis októberben átlagosan 160 mm szokott esni ebben a térségben.

Annie Shuttleworth, a Met Office meteorológusa szerint a következő 24 órában több helyen egy teljes havi esőmennyiség is leeshet.

Több helyen életveszélyes áradások Nagy-Britanniában: néhol 1 nap alatt 1 havi csapadék esik le ma 4
Glasgow

„A most lehulló csapadékmennyiség sokkal magasabb, mint az átlagos csapadékmennyiség az évnek ebben a szakaszában, és általában véve is, az év bármely részéhez viszonyítva sok csapadék hullik rövid időn belül.” – tette hozzá.

Ma éjfélig borostyánsárga, életveszélyes figyelmeztetés van érvényben Cumbriára. A járművezetőknek és utazni vágyóknak azt tanácsolták, hogy csak végszükség esetén induljanak útnak, miután az utak számos helyen járhatatlanná váltak az árvíz miatt.

Több helyen életveszélyes áradások Nagy-Britanniában: néhol 1 nap alatt 1 havi csapadék esik le ma 5
Borrowdale, Cumbria

A Lake District környékén Honister Pass területén 36 óra leforgása alatt több mint 30 cm eső esett. A South Lakes-i rendőrség Twitteren közölte, hogy az A591 Rydal Grasmere felé nem járható „az árvíz mélysége miatt több helyen”, és arra kérte az embereket, hogy ne vállaljanak felesleges kockázatot azzal, hogy elindulnak, és csak akkor utazzanak, ha valóban muszáj.

Várhatóan a vonatok és a buszjáratok is késni fognak és lesznek amelyek el sem indulnak majd – míg egyes településeket teljesen elzárhat a külvilágtól az árvíz, és emellett az áramellátással is akadhatnak ilyenkor gondok.

Több helyen életveszélyes áradások Nagy-Britanniában: néhol 1 nap alatt 1 havi csapadék esik le ma 6

Az előrejelzések szerint az eső valószínűleg fokozatosan csendesedni fog, bár időnként továbbra is heves lesz, és csütörtök éjszakára és péntekre még továbbra is sok esőt mondanak.

Stewart Mounsey, a Környezetvédelmi Ügynökség cumbriai árvízkockázat-menedzsere azt mondta, hogy egyelőre még csak „egy maroknyi ingatlant” árasztott el a víz.

A zord időjárás fennakadásokat okoz a nemzetközi vasúti szolgáltatásokban is, az Avanti West Coast például azt tanácsolja az utasoknak, hogy péntek előtt ne utazzanak az északnyugat-angliai és skóciai állomásokról. Skóciát alig néhány nappal azelőtt érte el ez a felhőszakadás, hogy a világ vezetői Glasgow-ban összegyűlnének a COP26 klímacsúcs alkalmából.

Tizenkét árvízről szóló figyelmeztetés van érvényben a skót határvidéken, ahol azt tanácsolják a folyó közelében veszélyeztetett területeken élő lakosságnak, hogy „legyenek felkészülve az otthonaik evakuálására”. A Traffic Scotland azt közölte, hogy árvíz van többek közt az M74/A74(M) úton Abington környékén Dél-Lanarkshire-ben.

A vonatközlekedést is megzavarta az időjárás, többek között az Edinburgh és Glasgow Central között Shottson keresztül, és Edinburghból Glasgow Queen Street felé Falkirk High-on keresztül közlekedő járatokat. A Skót Környezetvédelmi Ügynökség (Sepa) 17 árvízi figyelmeztetést és öt árvízi riasztást adott ki, amelyek főleg Dél-Skóciát fedik le.        Forrás

(Visited 1 times, 1 visits today)
Megosztás