Tíz éve nem volt ilyen magas, 5.1%-on az infláció Nagy-Britanniában 1

Az infláció 5,1 százalékra emelkedett, ami egyre jobban növeli a megélhetési költségek emelkedésével kapcsolatos félelmeket a lakosság körében a szigetországban. A fogyasztói árindex inflációja novemberben 5,1 százalékra nőtt az októberi 4,2 százalékról – tette közzé nemrégiben a Statisztikai Hivatal.

Tíz éve nem volt ilyen magas, 5.1%-on az infláció Nagy-Britanniában 3

A mostani megugrás nagyobb, mint amit a közgazdászok becsültek erre az időszakra, és több mint kétszerese az Egyesült Királyság által elérni kívánt 2 százalékos inflációs értéknek. Az infláció mostani növekedéséhez legnagyobb mértékben a magasabb üzemanyagárak, valamint a ruházati termékek árának emelkedése járult hozzá.

Az adatokból most az is kiderült, hogy a kiskereskedelmi árindex (RPI) inflációs mutatója több mint 30 éve nem volt ilyen magasan, mint most – a múlt hónapban ugyanis elérte a 7,1 százalékot, szemben az októberi 6 százalékkal. Az infláció jelenleg gyorsabb ütemben emelkedik, mint a fizetések, ami azt jelenti, hogy az emberek reálbérei csökkennek, vagyis a fizetésünk picivel ugyan, de kevesebbet ér. Az ONS hétfőn azt közölte, hogy a bónuszok nélkül számított éves bérnövekedés átlagosan 4,9 százalék volt az októbert megelőző három hónapban.

Grant Fitzner, a Nemzeti Statisztikai Hivatal vezető közgazdásza a következőket mondta: „Számos különböző termék árának emelkedése hozzájárult az infláció újabb meredek emelkedéséhez, amely így több mint egy évtizede most van a legmagasabb értéken. Jelentősen emelkedett az üzemanyag ára, ami minden eddiginél magasabbra emelte az átlagos benzinárakat. A ruházati cikkek árai, valamint az élelmiszerek, a használt autók és a dohánytermékek árának emelkedése mind mind hozzájárultak az infláció növekedéséhez ebben a hónapban.”

A Nemzetközi Valutaalap arra számít, hogy a brit infláció a jövő év második negyedévében eléri az 5,5 százalékot is, ami az elmúlt 30 év legmagasabb érték lenne. A Bank of England szerint a kamatlábaknak szinte biztosan emelkedniük kell az infláció mérsékléséhez, de a múlt hónapban pl. nem tették meg ezt a széles körben várt lépést, a furlough rendszer lezárulása okozta bizonytalanságra hivatkozva.

A legtöbb közgazdász nem számít arra, hogy a BoE a decemberi ülése után csütörtökön kamatemelést fog végrehajtani, mivel a gyorsan növekvő Omicron variánsos esetek által jelentett veszély mértéke egyelőre ismeretlen.      Forrás