Theresa May elképzelését – ami szerint az ország meg tudná tartani az egységes piaccal járó előnyöket, miközben megszabadulna az uniós törvényektől és szabályozásoktól – ezúttal a kormány egyik volt vezető jogi szakértője szedte ízekre.

Múlt héten a kormány ugyanis publikált egy papírt arról hogy hogyan is képzelik el ezt a dolgot – bár kilépnének mind az egységes piacból mind a vámunióból, azért szorosan kapcsolatban maradnának mindkettővel. Emellett a héten várhatóan kiadnak egy közleményt arról is, hogy az ő terveik szerint milyen viszonyban lesznek az Európai Bírósággal – ez pedig nem titkoltan egy igazi „vörös posztó” a miniszterelnök számára, mivel ő teljes egészében ki akarja vonni az országát az európai döntéshozó szerv hatóságai alól.

De Sir Paul Jenkins szerint, aki 2006 és 2014 között volt a kormány kincstári főügyésze, és aki most a Matrix Kamaránál dolgozik, hozzátette: „Ha Britannia az egységes piachoz és vámunióhoz hasonló dolog része akar maradni a kemény elszigetelődést elkerülendő, akkor az csak a mostani EU-s belső szabályokhoz nagyon hasonló rendszerrel lehetséges.”

„Nem csak ugyan olyannak kell lennie a törvényeknek, de összhangban is kell hozzá működni. Ha May ennyire nem akar a Bíróság fennhatósága alá tartozni, akkor ki kell dolgozni egy szinte teljesen azonos, szinkronban működő rendszert. Ez pedig névleg lehet egy új bíróság, de a valóságban azt kellene követnie, amit az EB tesz a saját törvényei kapcsán, különben nem működne.”

A miniszterelnök egyébként a héten fog kiadni először hivatalos közleményt azóta, hogy visszatért három hetes vakációjáról. Erről David Davis, a Brexitért felelős államtitkár azt mondta, hogy a hivatal egy „nagyon élénk, kreatív javaslatcsomaggal fog előállni, amivel elmélyíthetik az együttműködést partnereikkel és szövetségeseikkel”.

„A következő napokban öt publikációban is vázolni fogjuk az előrehaladott gondolatainkat – mindegyik azt a célt szolgálja majd, hogy előre vigye a megbeszéléseket, így biztos vagyok benne, hogy októberre már jelentős eredményeket tudunk felmutatni, és haladhatunk tovább a közös ügyekkel. Mivel ketyeg az óra, senkinek sem lenne jó újra felesleges köröket futni a tárgyalásokkal” – mondta Davis.

Mások azonban nem ilyen bizakodóak, a liberális demokraták Brexittel foglalkozó képviselője szerint „egyre világosabb, hogy May egy gazdasági szakadék felé vezeti az országot.”. „A kormány elkeseredetten próbál továbblendülni a témákon, de amíg az uniós polgárok és családjaik helyzete bizonytalan, az ír határ kérdése eldöntetlen, és a válási számláról sincs megállapodás, addig a kormány könyörgése süket fülekre fog találni.”  Forrás Hirdetőknek: [email protected]