Theresa May tegnap este megúszta a leváltást, azonban valószínűleg le fog mondani 1

Theresa May megúszta a bizalmatlansági szavazást, így nem kell távoznia a miniszterelnöki posztról, azonban saját pártjának több, mint egyharmada már ellene fordult, és a leváltására szavazott.

Theresa May tegnap este megúszta a leváltást, azonban valószínűleg le fog mondani 3

Végül a szavazáson a miniszterelnököt támogató képviselők voltak fölényben, azonban rengeteg konzervatív párttag szavazott ellene, akik rettentően haragszanak rá egyrészt azért mert elvette azt a lehetőséget, hogy a brexit tárgyalások végeredményéről nagyobb beleszólással szavazhasson a parlament, másrészt azért, mert a két napja esedékes nagyon fontos szavazást a brexit megállapodás elfogadását illetően elnapolta.

Azonban mindezek ellenére is, a 317 szavazó párttagból nem voltak elegen azok, akik eléggé fel vannak háborodva ahhoz, hogy a leváltását akarják. Theresa May így 83 fős többséggel megnyerte a szavazást, aminek a végeredménye 200 szavazat mellette, és 117 ellene lett. Így, hogy nyert, most egy éven át mentességet élvez egy esetleges ugyanilyen próbálkozás alól.

Theresa May tegnap este megúszta a leváltást, azonban valószínűleg le fog mondani 4

Néhány órával korábban egy másik nagyon fontos dolog is kiderült, ugyanis Mrs. May bejelentette, hogy a 2022-ben esedékes választásokon nem tervez indulni. Hogy pontosan mikor tervezi, hogy lemond, azt ebben a pillanatban még nem lehet tudni, azonban sokan azt rebesgetik, hogy a Brexit tárgyalások végéig még biztosan marad, de jó esély van rá, hogy utána elköszön,akár lesz kilépés a végén, akár nem.

A parlamentben a szavazás eredményét és a miniszterelnökgyőzelmét este 9 órakor jelentette be Sir Graham Brady. A terem tele volt Mayhez hű képviselőkkel, akik ujjongásban törtek ki a végeredmény hallatán.

Voltak azonban jó néhányan, akik nem fogadták ilyen vidáman a hírt. Az egyik fő Brexit párti, May ellenes képviselő, Jacob Rees-Mogg azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy az eredmény szörnyű May számára, és hogy mindenképp mennie kell, „beszélnie kell a királynővel majd le kell mondania”.

„Ha a saját pártodból 117 tag, ami jóval több, mint az összes kormánypárti képviselő egyharmada, azt mondja nyíltan, hogy nem bízik meg benned, az akárhogy is nézzük, igen lesújtó élmény lehet.” – nyilatkozta egy másik konzervatív képviselő, Mark Francois.

Nagy kérdés marad, hogy mindezek után, tudván, hogy a Toryk közül is mennyien ellene vannak, hogyan lesz képes a miniszterelnök a megfelelőmódon végig vinni a Brexitet. A győzelmet követően egyébként Theresa May ismét Brüsszel felé vette az irányt, és egy újabb rövid tárgyalást próbál kiharcolni az EU-s vezetőkkel, hogy hátha sikerül a kívánt módosításokat megoldania, hogy a tervezetét a parlament nagyobb eséllyel fogadja el.             Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás