Theresa May megúszta a bizalmatlansági szavazást, így nem kell távoznia a miniszterelnöki posztról, azonban saját pártjának több, mint egyharmada már ellene fordult, és a leváltására szavazott.

Végül a szavazáson a miniszterelnököt támogató képviselők voltak fölényben, azonban rengeteg konzervatív párttag szavazott ellene, akik rettentően haragszanak rá egyrészt azért mert elvette azt a lehetőséget, hogy a brexit tárgyalások végeredményéről nagyobb beleszólással szavazhasson a parlament, másrészt azért, mert a két napja esedékes nagyon fontos szavazást a brexit megállapodás elfogadását illetően elnapolta.

Azonban mindezek ellenére is, a 317 szavazó párttagból nem voltak elegen azok, akik eléggé fel vannak háborodva ahhoz, hogy a leváltását akarják. Theresa May így 83 fős többséggel megnyerte a szavazást, aminek a végeredménye 200 szavazat mellette, és 117 ellene lett. Így, hogy nyert, most egy éven át mentességet élvez egy esetleges ugyanilyen próbálkozás alól.

Néhány órával korábban egy másik nagyon fontos dolog is kiderült, ugyanis Mrs. May bejelentette, hogy a 2022-ben esedékes választásokon nem tervez indulni. Hogy pontosan mikor tervezi, hogy lemond, azt ebben a pillanatban még nem lehet tudni, azonban sokan azt rebesgetik, hogy a Brexit tárgyalások végéig még biztosan marad, de jó esély van rá, hogy utána elköszön,akár lesz kilépés a végén, akár nem.

A parlamentben a szavazás eredményét és a miniszterelnökgyőzelmét este 9 órakor jelentette be Sir Graham Brady. A terem tele volt Mayhez hű képviselőkkel, akik ujjongásban törtek ki a végeredmény hallatán.

Voltak azonban jó néhányan, akik nem fogadták ilyen vidáman a hírt. Az egyik fő Brexit párti, May ellenes képviselő, Jacob Rees-Mogg azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy az eredmény szörnyű May számára, és hogy mindenképp mennie kell, „beszélnie kell a királynővel majd le kell mondania”.

„Ha a saját pártodból 117 tag, ami jóval több, mint az összes kormánypárti képviselő egyharmada, azt mondja nyíltan, hogy nem bízik meg benned, az akárhogy is nézzük, igen lesújtó élmény lehet.” – nyilatkozta egy másik konzervatív képviselő, Mark Francois.

Nagy kérdés marad, hogy mindezek után, tudván, hogy a Toryk közül is mennyien ellene vannak, hogyan lesz képes a miniszterelnök a megfelelőmódon végig vinni a Brexitet. A győzelmet követően egyébként Theresa May ismét Brüsszel felé vette az irányt, és egy újabb rövid tárgyalást próbál kiharcolni az EU-s vezetőkkel, hogy hátha sikerül a kívánt módosításokat megoldania, hogy a tervezetét a parlament nagyobb eséllyel fogadja el.             Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás