Két robbanás rázta meg Törökország legnagyobb repterét kedden, ahol legalább 36-an meghaltak és 147-en megsérültek. Állítólag, további halálos áldozatokra számítanak, amelynek száma akár az 50-et is elérheti.

H20160629000054

Kedden, este 10 órakor, a biztonságiak tűzpárbajba keveredtek két gyanúsítottal, akiknél AK-47 volt, mielőtt azok felrobbantották volna a bombáikat, amint elérték az első ellenőrző pontot az isztambuli Ataturk reptéren. A harmadik támadó a repülőtér parkolójában detonálta a saját bombáját. A szemtanúk szerint, 4 támadó volt a reptéren, akik válogatás nélkül lőtték az embereket.

Bár, még egyetlen terrorista csoport sem vállalta magára a vérontást, Binali Yildirim török miniszterelnök azt mondta, hogy az előzetes nyomozások szerint, „minden jel az ISIS-re mutat”.

„A biztonsági embereink elemzése szerint, az első jelek azt mutatják, hogy a Daesh (Isis) készíthette elő az akciót” — mondta Yildirim a reptéren tartott sajtó konferencián. „Ami figyelemre méltó, az az, hogy ez a támadás olyan időben történt, amikor az országunk könyörtelen harcot folytat a szeparatista terrorizmus ellen, amelyben jelentős sikereket könyvelhet el.”

Az egyik szemtanú azt mondta az NBC News-nak, hogy látta, ahogy egy rendőr a földre taszít egy öngyilkos merénylőt, mielőtt a támadó detonálta a bombáját.

476775-istanbul-airport-attack-afp

Néhány órás zárva tartás után, a repülőtér újra megnyitotta kapuit és a járatok újra a tervek szerint működnek. Az Ataturk a harmadik legforgalmasabb európai reptér a londoni Heathrow és a párizsi Charles de Gaulle után.

Felvételek készültek arról, ahogy az emberek menedéket keresve rohannak a terminálban a kalashnikovval felfegyverzett merénylők elől.

istambul-bomb-blast-attack-images-2-1024x768

Az Egyesült Államok sajtótitkára kiadott egy nyilatkozatot, amelyben az áll, hogy Fehér Ház a lehető legnagyobb mértékben elítéli a keddi kegyetlen terrortámadást, amely a törökországi Ataturk repülőtéren történt. Továbbá, kijelentette, hogy az összes szövetségesével együtt, továbbra is támogatni fogja Törökországot — amely egyben NATO szövetségese és partnere is egyben — a terrorizmus fenyegetése ellen folytatott harcban.

Tegnap késő déllután, mind Hillary Clinton, mind pedig Donald Trump elnök jelöltek kinyilvánították részvétüket az áldozatok hozzátartozói számára.

Recep Tayyip Erdogan, török elnök szintén elítélte a támadásokat és arra sürgette a nyugati országokat, hogy lépjenek fel erősebben a terrorizmus ellen, ill. arra szólított fel, hogy az országok és a népek összefogva elérhetik a terrorizmus legyőzését.

A vérfürdőnek, a jelentések szerint, túlnyomóan török áldozatai vannak, azonban érkezett jelentés egy ukrán és néhány szaudi áldozatról is. Azt, hogy pontosan hányan és milyen nemzetiségűek vesztették életüket a támadásban, még nem lehet tudni. A vérontásnak magyar áldozatai nincsenek.   Forrás: www.independent.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára