Terrorgyanús személyt tartóztattak le a londoni Stansted reptéren mielőtt repülőgépre szállt volna 1

Letartóztattak egy férfit terrorcselekmény gyanújával, mielőtt felszállt volna az egyik repülőjáratra a londoni Stansted repülőtéren a vasárnapi nap folyamán.

Terrorgyanús személyt tartóztattak le a londoni Stansted reptéren mielőtt repülőgépre szállt volna 3

A rendőrségnek alapos a gyanúja, hogy a 44 éves férfit szélsőjobboldali ideológia motiválta, hasonlóan egy másik, 26 éves férfihez, akit két nappal korábban, pénteken tartóztattak le, szintén mielőtt felszállt volna egy járatra. A rendőrség értesülése szerint a két eseménynek nincs közvetlen köze egymáshoz.

A vasárnap letartóztatott férfit őrizetbe vették, miután az essexi repülőtéren letartóztatták a Met terrorizmusellenes parancsnokságának emberei.

A férfit terrorizmussal összefüggésbe hozható tárgy birtoklása, valamint terrorizmus szempontjából feltételezhetően hasznos információgyűjtés gyanúja miatt vették őrizetbe. A rendőrségi jelentés szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy közvetlen veszély fenyegetné a lakosságot. A pénteken elfogott fiatalabb, brit állampolgárságú férfit terrorcselekmények előkészítésének gyanúja miatt vették őrizetbe.

Őt óvadék ellenében szabadlábra helyezték, és felszólították, hogy a hónap folyamán térjen vissza. Az első letartóztatás kapcsán indított nyomozás részeként egy hastingsi lakcímet a rendőrök át is kutattak.

Richard Smith parancsnok, a Met Terrorizmus Elleni Parancsnokságának vezetője az incidensek kapcsán ezt nyilatkozta:

„Ez a második, terrorizmus gyanúja miatti letartóztatás ezen a repülőtéren az elmúlt egy hét folyamán, és bár a két letartóztatás semmilyen módon nem kapcsolódik egymáshoz, ez is jól mutatja, mennyire aktívak és éberek vagyunk a repülőtereken és a kikötőkben Londonban és az Egyesült Királyság más részein egyaránt. Az embereink nap mint nap számos partnerrel közösen dolgoznak azon, hogy kivizsgálják a lehetséges terrorfenyegetéseket, és mindent megtegyenek az emberek biztonsága érdekében. Továbbra is arra kérjük a lakosságot, hogy maradjanak éberek, és jelentsenek minden olyan dolgot, ami gyanús vagy terrorizmushoz köthető.”      Forrás