Teljesen megújul az összes pénzérme Nagy-Britanniában – így fognak kinézni 1

A nagyobb méretű számok a teljesen újratervezett brit érméken segítenek majd a gyerekeknek azonosítani az értéküket és megtanulni számolni – közölte a The Royal Mint. Az érmék az év végére kerülnek forgalomba, III. Károly király trónra lépésének alkalmából és a természet iránti szeretetét tükrözik.

Teljesen megújul az összes pénzérme Nagy-Britanniában – így fognak kinézni 3

Az 1 pennystől a 2 fontosig minden érme hátoldalán az ország növény- és állatvilága lesz látható. A régi érmék továbbra is használhatók, az új készletet fokozatosan bővül majd igény szerint. Rebecca Morgan, a pénzverde igazgatója a BBC-nek azt mondta: „A nagyobb számok nagyon vonzóak lesznek a számolni és a pénzhasználatot tanuló gyerekek számára. Az állatok és minden más, amiket ezeken az érméken láthatunk, tetszeni fognak a gyerekeknek. Remek beszélgetésindítók.”

Az új érméken a vörös mókustól a siketfajdig számos különböző élőlény megtalálható lesz. A király már ismert portréja pedig ott lesz minden érme előlapján – sokon most először. Bár a készpénzhasználat – és különösen az érmék népszerűsége – az elmúlt években hanyatlóban van, a pénzverde szerint ettől függetlenül ez az örökség része és van is rá igény, ami azt jelenti, hogy ez a változtatás továbbra is szükséges.

“Tudjuk, hogy az ország nagy része még mindig aktívan használ készpénzt és érméket” – mondta Morgan. “Az is hagyomány, hogy egy uralkodó trónra lépésének pillanatát új érmék forgalomba hozásával ünnepeljük meg, ezért fontos, hogy ezt a hagyományt tovább vigyük.”

Teljesen megújul az összes pénzérme Nagy-Britanniában – így fognak kinézni 4

A BBC előzetesen megtekintette az új érméket, amelyek mérete és formája változatlan marad. Bár vannak Károly királyt ábrázoló emlékérmék, ezek az új minták – amik már végleges dizájnjukban láthatók – a király érmékre való felkerülésének utolsó fejezetét jelzik. Ezek évekig vagy akár évtizedekig változatlanok maradnak majd.

Az előző érméket II. Erzsébet királynő vezetésével mutatták be 2008-ban, és még egy ideig az Egyesült Királyságban forgalomban lévő 29 milliárd érmének az a dizájn fogja kitenni a jelentős részét. Az új érmék hátoldala, vagyis az írás oldala lesz a leginkább érdekes a gyűjtők számára. Az elképzelés az, hogy az érmék valamelyest mutassák a természeti világ fontosságát.

  • 1p: Egy mogyorós pele
  • 2p: Vörös mókus
  • 5p: Egy tölgyfalevél
  • 10p: A siketfajd – a világ legnagyobb nyírfajdja – Skócia egy kis részén található meg, és a kihalás fenyegeti
  • 20p: Egy lunda
  • 50p: Az atlanti lazac, amelyet a folyószennyezés és az élőhelyek elvesztése fenyeget
  • 1 font: méhek
  • 2 font: a nemzeti virágok – rózsa Angliának, nárcisz Walesnek, bogáncs Skóciának és lóhere Észak-Írországnak a szimbolizálására

Teljesen megújul az összes pénzérme Nagy-Britanniában – így fognak kinézni 5

Az új 2 GBP-os érme peremfeliratát Károly király választotta, és ez áll rajta: „In servitio omnium”, ami azt jelenti: „Mindenki szolgálatában”. A tavaly szeptemberi beiktatási beszédéből származik a kifejezés.

Az érmék évszázados hagyományokat követnek, az uralkodó most balra néz – mindig az ellenkező irányba, mint elődje. Az egymást követő uralkodók profilja felváltva néz a bal és a jobb oldalra. Károly király képét ábrázoló új bankjegyeket is nyomtatnak millió számra, de azok csak a jövő év közepén – néhány hónappal az érmék után – kerülnek majd forgalomba.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után