J.M. William Turner művész arcképe és a Temeraire hadihajó utolsó útja a Temzén c. festménye lesz majd a Bank of England által tervezett új 20 fontoson, amelyet 2020-ban hoznak majd forgalomba.

_83074170_4aq6r6t9

Az angol romantika kori művészt a közönség által jelöltek listájáról választották ki. Ez volt az első alkalom, amikor a bank megkérdezte a közönséget arról, mi szerepeljen egy adott pénzjegyen. A pénz, amit polymerből készítenek majd, végül helyettesíteni fogja a jelenleg forgalomban lévő 20 fontost, amin a közgazdász, Adam Smith szerepel.

A pénzjegyeken lévő öt karakter közül, 2020-ra, a királynőn kívül csak a 2017-ben lecserélt új 10 fontoson szereplő Jane Austen lesz nő. 2020-ra az 5 fontoson Sir Winston Churchill is megjelenik, aki Elizabeth Fryt cseréli le majd a felújított bankjegyek F sorozatában, ill. Matthew Boulton és James Watt maradnak az 50-esen.

A kiválasztás folyamata

A bank 29,701 közönségi jelöltet kapott, miután bejelentette, hogy egy művészt szeretne ünnepelni a bankjegyen. 590 képzőművész közül választották ki Turnert. A jelöltek egy ötöde nő volt. A döntést egy banki vezetőkből és alkalmazottakból, ill. képzőművészekből álló tanács hozta meg. A döntnökök végül felállítottak egy ötös listát a következő jelöltekkel: Turner festő, Charlie Chaplin filmkészítő, Barbara Hepworth szobrász, William Hogarth festő és Josiah Wedgwood tervező.

A végső döntést a bank vezérigazgatója, Mark Carney hozta meg. Elmondása szerint, a sokszínűség nagy szerepet játszott a döntésben, amelyet többször újra kellett gondolni, hogyan tudnák megjeleníteni egy bankjegyen. A több női alak bankjegyeken történő megjelenéséért kampányoló Caroline Criado-Perez nem örült a döntésnek. Kritikus megjegyzése szerint, még egy női alak megjelenése az öt bankjegy egyikén felrúgta volna a bank nemi kvótáját. Egyébként, az ő kampányának köszönhető az, hogy Jane Austen 2017-ben megjelenik a 10 fontoson.

_89388605_90c105a4-2a09-4799-8a56-3bde92751098

Joseph Mallord William Turner, vagyis JMW Turner a „világosság megfestőjeként” ismert. A bankigazgató, Carney szerint: „Turner, talán minden idők egyik legbefolyásosabb brit művésze. A munkája hidat képzett a klasszikus és a modern világ között. Hatással volt a saját korára, amely még a napjainkban is nyilvánvaló.”

Carney megragadta az alkalmat, hogy megköszönje mindenki munkáját, aki részt vett a folyamatban, jelölést küldött be, vagy részt vett a kiválasztásban. Hozzátette, hogy ezek a széleskörű jelölések tanúbizonyságul szolgálnak a Királyság művészeti teljesítményére, ill. azt is megmutatják, hogy az emberek mennyire tisztelik és szeretik a hazájuk művészetét.

A bankjegy Turner 1799-ben készült önarcképét ábrázolja majd, amit jelenleg a Tate Britain-ben állítanak ki, ill. az egyik legismertebb festményét — a Temeraire hadihajó utolsó útja a Temzén címűt —, amely a National Gallery-ben látható.

Az új 20 fontos lesz a harmadik Bank of England pénzjegy az új 5 fontoson és 10 fontoson kívül, amelyet polymerből csinálnak. A cél az, hogy erősebbek legyenek a bankjegyek, amelyek így túlélhetnek egy centrifugálást a mosógépben, és nehezebben hamisíthatók. Csak az 50 fontos marad papír. A Clydesdale Bank Skóciában már kiadott egy polymer pénzjegysorozatot. 1999-ben a Northern Bank of Northern Ireland kiadott egy polymer 5 fontost a 2000. év megünneplésére.  Forrás: www.bbc.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára