Teljesen be akarják tiltani a dohányzást Angliában – a brit miniszterelnök terve „egyszerű de nagyszerű” 1

Minden egyes évben egy évvel emelnék azt a korhatárt, amikortól Angliában az emberek cigarettát és dohányt vásárolhatnak egészen addig, amíg végül senki se vásárolhatna dohányárut – javasolta a brit miniszterelnök a mai nyilatkozatában.

Teljesen be akarják tiltani a dohányzást Angliában – a brit miniszterelnök terve „egyszerű de nagyszerű” 3

Rishi Sunak azt mondta, hogy a parlamenti képviselők szabadon szavazhatnának a parlamentben ebben a kérdéskörben. A terv szerint az a korhatár, amikortól valaki vásárolhat dohányárut minden évben egy évvel emelkedne és 18 éves korról indulna, így egy most 14 éves gyermek soha nem vásárolhatna cigarettát.

Az ötletet egy a kormány által 2022-ben megbízott szerv felülvizsgálata alapján terjesztették elő. A konzervatív párt konferenciáján Sunak úr kijelentette, hogy szerinte ez a helyes lépés az egyébként megelőzhető rossz egészségi állapot listavezető okozójának leküzdésére. A dohányzás növeli a szélütés, a szívbetegségek, a demencia és a halva születés kockázatát, valamint minden negyedik halálos kimenetelű rákos megbetegedés okozója.

“A dohányzásnak nincs biztonságos szintje” – mondta a miniszterelnök a beszédében.

A dohányzás aránya az 1970-es évek óta csökken. De még mindig több mint ötmillió dohányos van Angliában és hatmillió az Egyesült Királyságban. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint jelenleg minden kilencedik 18 és 24 év közötti fiatal dohányzik.

Mr. Sunak azt mondta a konferencián: „Ha a helyes dolgot akarjuk tenni gyermekeinkért, először is meg kell akadályoznunk, hogy a tinédzserek cigarettázzanak. Mert jelentős változás nélkül az elkövetkező években továbbra is gyerekek ezrei kezdenek majd el dohányozni, akiknek emiatt jó eséllyel lerövidül az élete.”

Teljesen be akarják tiltani a dohányzást Angliában – a brit miniszterelnök terve „egyszerű de nagyszerű” 4

“Ötből négy dohányos 20 éves kora előtt kezdett el cigarettázni. Később a túlnyomó többség megpróbál leszokni, de sokan kudarcot vallanak, mert addigra függővé váltak.”

A dohányzás korhatárának fokozatos emelésének ötletét tavaly Javed Khan, a Barnardo korábbi vezérigazgatója vetette fel, akit a miniszterek arra kértek, hogy javasoljon valamit, mint új megközelítést a dohányzás elleni küzdelem kapcsán. Akkoriban a Boris Johnson által vezetett kormány azt mondta, hogy egy ilyen lépés nem valószínű.

De Sunak úr most úgy döntött, hogy támogatja ezt a javaslatot, hogy megfeleljen a kormány azon törekvésének, hogy Anglia 2030-ra dohányzásmentes országgá váljon – amely definíció szerint akkor teljesül, ha a lakosság kevesebb mint 5%-a dohányzik. A parlamenti szavazást illetően azt mondta, hogy nem lesz felülről érkező nyomás, amely megmondaná, hogy a kormánypárti képviselők hogyan szavazzanak.

A brit miniszterelnök azt is elmondta, hogy a kormány fontolóra veszi az eldobható „vape”-ek értékesítésének korlátozását is, tekintve, hogy a fiatalkorúak egyre nagyobb arányban használják őket. Az sem kizárt, hogy ezeket is teljesen betiltják országos szinten.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után