Tavaszra újra helyreáll a rend Angliában: Boris Johnson legfrissebb nyilatkozata 1

Az Egyesült Királyságban tavaszra minden majdnem olyan lesz, mint a járvány előtt volt, köszönhetően a szigetország történetének legnagyobb oltási programjának – mondta a miniszterelnök az egyik legutóbbi nyilatkozatában.

Tavaszra újra helyreáll a rend Angliában: Boris Johnson legfrissebb nyilatkozata 3

„Már nem csak reménykedünk abban, hogy az élet visszatérhet a normális kerékvágásba a következő év tavaszára, hanem biztosan állíthatjuk, hogy sikerrel fogunk járni.” – mondta Mr. Johnson a legutóbbi sajtótájékoztatón. De ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem szabad abban a hitben lennie senkinek, hogy a nehezén már túl vagyunk, és hogy még túl kell esnie az országnak a hosszú, hideg téli hónapokon, mire az emberek „biztonságban érezhetik majd magukat”.

Hozzátette még azt is, hogy a következő héttől elérhetővé váló vakcina „az Egyesült Királyság történelmének legnagyobb tömeges oltási programja lesz”, ugyanis a napokban a kormány a világon elsőként hivatalosan is zöld utat adott a Pfizer által előállított oltásnak. Boris Johnson szerint nem kérdés az, hogy az oltószer működik, de azt mondta, hogy „a Covid elleni harcnak még nincs vége – küzdenünk kell tovább”.

Simon Stevens, az NHS Anglia vezérigazgatója elmondta, hogy az oltások legnagyobb részét ’január és március vagy maximum április közötti időszakban fogják beadni, a lakosság fokozottan veszélyeztetett részének. A sajtótájékoztatón elmondta: „A vakcina szállítása több részletben történik majd, így az első decemberi részlet lehetővé teszi számunkra, hogy elkezdjük a lakosság beoltását, de az oltási program nagy része január és március, illetve április között zajlik majd.”

Az első adag oltóanyag, ami az országba érkezik is csak fele annyi ember beoltására lesz elég, ugyanis egy személynek két adag oltásra lesz szüksége (a másodikra 21 nappal az első beadását követően). Első körben a 80 év fölöttieket és a gondozó otthonok lakóit fogják majd beoltani a tervek szerint.

Jonathan Van Tam professzor arra figyelmeztetett, hogy az oltást nagyon hideg hőmérsékleten kell tárolni, és óvatosan kell majd bánni vele, mondván, hogy „nem egy doboz joghurtról beszélünk” amit csak úgy ki be pakolászhatunk a hűtőből. De ugyanakkor azt is elmondta, hogy a programnak sikeresnek kell lennie, és már az oltás 1. fázisa várhatóan felszámolja majd a vírus okozta halálesetek 99% -át. Stevens elmondta, hogy az oltóanyag beadása a következő héten kezdetét is veszi Anglia szerte 50 különböző kórházban.

Az oltóanyag szállítása ugyanakkor igen körülményes, ugyanis mínusz 70 fokon kell tárolni, és 975 fő beoltására alkalmas pakkokban fog megérkezni az országba, és ezért nem lehet azonnal csak úgy simán szétszórni minden körzeti orvoshoz és egyéb ideiglenes oltási „csomóponthoz”, mint ahogy az más oltások esetében kivitelezhető. Azoknak, akik elsők közt kerülnek majd beoltásra, semmit nem kell tenniük, senkivel nem kell külön felvenniük a kapcsolatot, a kórházak ezt meg fogják tenni.  Forrás

Megosztás