Leslie Turnernek £17,000 kártérítést fizettek, miután azt állította, hogy az Ír Keresztény Testvérek tagjai bántalmazták őt egy Sunderland-i iskolában, az 1960-as években.

child-abuse

A katolikus egyház továbbra is csendesen fizeti a kártérítést az állítólagos szexuálisan bántalmazott áldozatoknak a brit katolikus iskolákban, azonban nem vállalja a felelősséget.

Leslie Turner — aki mára már 66 éves nyugalmazott általános iskolai tanár —, azt állítja, hogy 12 éves korától 2 tanár molesztálta a St. Aidan Római Katolikus Gimnáziumban, Sunderlandben 1961 és 1967 között. Mára már mindkét tanár halott, de ő pert indított, miután 2012-ben késleltetett kezdetleges poszt-traumatikus stressz szindrómát állapítottak meg nála a gyerekkorában elszenvedett bántalmazások eredményeként.

“Miután a bántalmazásoknak vége szakadt, tulajdonképpen, rosszabb volt, mint amikor megtörténtek” — mondta Turner. “Próbáltam láthatatlan lenni. Soha senkinek nem mondtam el. Amikor az osztályfőnök bántalmaz téged, kinek mondod el? Beraktam egy szekrénybe a fejemben és bezártam az ajtaját.”

Turner a Spotlight c. filmben meséli el, mi is történt valójában. A film a Boston Globe nyomozásról szól, amely a szexuális bántalmazásokat próbálta feltárni, amelyek a Bostoni Katolikus Egyházban történtek 2002-ben. A nyomozás eredményeként kiderült, hogy a katolikus papok és tanárok rendszeres szexuális visszaéléseknek voltak az elkövetői, amelyet a Bostoni Egyház próbált a szőnyeg alá söpörni.

Hasonló esetek történtek meg a St. Aiden gimnáziumban. “Olyan gyakori volt, hogy az már normálisnak számított.” — mondta Turner.

1000

2014 szeptemberében, a Congregation of Christian Brothers (Keresztény Testvérek Gyülekezet) belement abba, hogy kifizeti a £17,000–ot a Turnert ért pszichiátriai sérelem, a terápiák költsége, és az ebből fakadó jövedelem kiesés kártérítéseként, ill. annak elismeréseként, hogy az intézmény felelősségteljesen kellett volna gondoskodniuk az ott tanuló gyerekekről.

Közvetlenül, az eset kihallgatása előtt, a Congregation of Christian Brothers (Keresztény Testvérek Gyülekezet) által működtetett gimnáziumban nyomozást kezdtek annak felderítésére, hogy történt-e más növendékkel is hasonló eset, ill. hogy a Turner által vádolt két tanárt érték-e korábban hasonló gyanúsítások, vádak, és hogy hogyan kezelték azokat.

A követelés benyújtásakor a Gyülekezet azt mondta, hogy nem tudja sem elismerni, sem pedig tagadni az állításokat, és kitartott amellett, hogy a Keresztény Testvérek nem tudják elismerni a felelősségüket azért, amit Turner állít, hogy vele történt. Azt mondták, “egészen lehetetlen” lenne nyomozni az ügyben, mivel a két állítólagos elkövető már 50 éve halott.

Turner szerint, Norman Williams testvér szokásszerűen bántalmazta őt az angolórákon, amikor 12 éves volt. Azt állítja, hogy a tanár kihívta őt az osztály elé, hogy egy nagy faasztal mögött állva olvasson fel az osztálytársainak. Amint olvasni kezdett, a testvér felnyúlt a nadrágja alatt és megfogta a nemi szervét, és csipdeste a lába között, amikor hibázott olvasás közben.

Azt mondta, hogy az iskola akkori igazgatója, Dennis O’Brien testvér az irodájában bántalmazta őt, amikor 13 éves volt. Állítása szerint, a tanár azt kérdezte tőle, vannak-e tisztátalan gondolatai vagy tettei, és hogy „ellenőrizze”, megrontotta őt. Turner azt állítja, hogy az osztályfőnök arra utasította őt, mondja el az Üdvözlégy Máriát, és hogy „nagyon szégyenteljesnek és bűnösnek” kell éreznie magát, amikor erekciója van közben.

Turner kijelentette, hogy a nyilvánosság elé áll, hogy bátorítson más áldozatokat is arra, hogy lépjenek elő. „Ennek nagyon mély hatása van rám, tudatosan, mert mindennél jobban szerettem volna tanár lenni. Nehéz elmagyarázni ezt, de…. Olyan tanár akartam lenni, aki tiszteletteljesen viselkedik a tanulóival.”

Turner egyik osztálytársa tanúvallomást tett, alátámasztva, ami a St. Aiden gimnáziumban történt. Ray Stewart, aki később szintén tanár lett — igazgató —, igazolta, hogy Williams testvér szexuálisan bántalmazta őt az asztala mögött 1961-ben. Azt állította, látta a testvért, ahogy „más fiúkat is felizgat az osztályban ugyanazzal a módszerrel”. Stewart elmondása szerint, O’Brien egyszer az irodájába hívta őt és illetlen kérdéseket tett fel neki a szexuális szokásairól.

Turner azt mondta, hogy elnyomta ezeket az élményeket az általános iskolai tanítói karrierje során. Csak 2007-ben fedte fel, hogy szexuális bántalmazás áldozata lett, amikor a The Magdalene Sisterst nézte, amely írországi iskolákban történő szexuális bántalmazásokról számolt be. Az esetet 2010-ben jelentette a rendőrégen, amikor közölték vele, hogy Williams 1977-ben, O’Brien pedig 1998-ban már meghalt. Azt állítja, hogy az egyik rendőr elárulta neki, hogy tudomásuk volt még egy hasonló bántalmazással kapcsolatos panasztételről is Williams ellen, ill. négyről O’Brien ellen.

A Congregation of Christian Brothers  (Keresztény Testvérek Gyülekezet) ügyvédjei egy nyilatkozatban a következőket közölték: „A Keresztény Testvérek Gyülekezete Megbízottjainak egyértelmű álláspontja az, hogy egy fiatal se szenvedjen el soha szexuális bántalmazást. Amikor 2012-ben Turner értesítette a Gyülekezetet a sérelméről, amely 1961 körül történt, mi elnézést kértünk. Turner nagy kegyességgel fogadta a bocsánatkérést. Örülünk, hogy később sikerült egy kölcsönösen elfogadható megoldást találni a kérelmére a Legfelsőbb Bíróságon.”

Az ügyvédek nem válaszoltak a Guardian kérdéseire, amelyben a Williams, O’Brien és más testvérek által elkövetett egyéb szexuális bántalmazásokról próbáltak többet megtudni a St. Aidan gimnáziumban.   Forrás: http://www.theguardian.com

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára