A car which has partially disappeared down a sinkhole in Woodland Terrace in Greenwich, south-east London. PRESS ASSOCIATION Photo. Picture date: Thursday May 12, 2016. See PA story POLICE Sinkhole. Photo credit should read: Joe Nerssessian/PA Wire

Hatalmas földalatti lyuk omlott be egy dél-londoni utcában, ami ráadásul egy utca alatt volt, így amikor megnyílt, egy személyautó is belezuhant.

A car which has partially disappeared down a sinkhole in Woodland Terrace in Greenwich, south-east London. PRESS ASSOCIATION Photo. Picture date: Thursday May 12, 2016. See PA story POLICE Sinkhole. Photo credit should read: Joe Nerssessian/PA Wire

Egy Opel Zafira alatt nyílt meg az utca szerda este London déli részén, Charltonban a Woodland Terrace-on. A tulajdonosa épp a fivéréhez jött látogatóba, amikor az eset történt.

A kék színű személyautót az egyik arra járó járőr kocsi fedezte fel hajnal fél négy körül közvetlenül a St Thomas’ Church mellett.  A BBC Radio London riportere, aki a helyszínről tudósított, azt mondta minden bizonnyal a heves esőzések miatt omolhatott be a föld alatt idáig rejtve maradt hatalmas gödör.

97662597_A_car_which_has_partially_disappeared_down_a_sinkhole_in_Woodland_Terrace_in_Greenwich_sout-large_trans++T1CHodmL3LaIfnPoainGNAb643Od-MrFK7Cuixbkngg

A víznyelők olyan karsztos nyílások, amelyeken a felszínen időszakosan vagy állandóan folyó víz a kőzet belsejébe kerül. A vízzáró kőzetekre esővíz jelentős része a felszínen folyik el. Ha azonban a víz fedetlen karsztos területre érkezik, ott a kőzet repedéseit tágítva jut le a karsztvízszintig, és úgy áramlik tovább valamelyik, a vízrendszert megcsapoló forrás felé. Ilyenkor az adott kőzetet oldja, koptatja, vagy ha megfagy benne, akkor a repedéseket tovább feszíti. Amikor pedig a talaj felső rétege alól annyira kikopik az alatta lévő kőzet, hogy már nem bírja el a saját súlyát, beomlik. Ezért a fedett és a nyílt karszt határán különösen gyakoriak a víznyelők.

Lakott területen a pár 10 méteres víznyelők már nagynak számítanak, azonban nyílt már meg 600 méter átmérőjű nyílás is, és mivel rendszerint csak akkor szerzünk tudomást róluk, amikor beomlanak, ki tudja hogy hol, és mekkora lyukak vannak még a föld alatt.

97662598_Police_officers_look_at_a_car_which_has_partially_disappeared_down_a_sinkhole_in_Woodland_T-xlarge_trans++BXfzs1NWkjIaQNU6RLIyi3vlAjK9BqYBRyOZoPJ_p8g

„Amikor felkeltem, nagy meglepetésben volt részem. Hajnal négy óra lehetett, amikor a rendőrség felkeltett, így kimentem és megláttam a kocsit. Azt mondták, hogy egy gödörben van. Gondoltam, hát, nem igazán tudok mit csinálni, így visszafeküdtem aludni és nem rég keltem.” – nyilatkozta a kocsi tulajdonosának testvére.

_89669696_hole1

Az útszakaszt lezárták a javítási munkálatok idejére. A rendőrség elmondása szerint szerencsére senki nem sérült, és a lyukat körbe kordonozták, hogy nehogy még valaki beleessen. Az eset miatt a 380-as buszjárat alternatív útvonalon közlekedik ideiglenesen.

Korábban egy ház kertje alatti hatalmas lyuk omlott be, amit itt nézhettek meg.  Forrás: http://www.bbc.co.uk/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára