Sok Nagy-Britanniában élő EUs polgár aggódik a legújabb botrány kitoloncolási ügyei miatt 1

Az EU politikusai garanciákat szeretnének, hogy az európai polgárok, akik az Egyesült Királyságban élnek, a Brexit után semmiképpen sem jutnak arra a sorsra, mint a Windrush-botrány áldozatai. Az EP Brexit-koordinátora, Guy Verhofstadt szerint pánikot váltott ki az Egyesült Királyság uniós polgárai között, hogy deportálásra kerültek emberek úgy, hogy már évtizedek óta a szigeten éltek.

Sok Nagy-Britanniában élő EUs polgár aggódik a legújabb botrány kitoloncolási ügyei miatt 3

Egy brit hivatalnokokkal tartott megbeszélésen ő és más EP tagok listát készítettek a kérdéses dolgokról, ajánlásokról, esetleges kérésekről, melyet továbbítottak az illetékeseknek. Theresa May meg pontot szeretne rakni a Windrush-botrány végére, hogy ne adjon táptalajt a további ellenséges gondolatoknak, amelyek már így is elterjedtek a belügyminisztersége óta.

Továbbá a Brexithez való általános hozzáállása miatt is komoly nyomás alatt van a miniszterelnök, különösen a sorozatos vereségek után, melyeket a Lordok Házában szenvedett el és amelyek enyhülésre késztették. Még a Toryk részéről is záporoztak felé a kritikák, szóval igazi kereszttűzben van most Theresa May.

A Belügyminisztérium képviselői kedden találkoztak Guy Verhofstadttal és társaival, hogy elmagyarázzák a procedúrát, amin át kell esnie a Brexit után mindenkinek, aki az Egyesült Királyságban szeretne maradni EU-s polgárként. Verhofstadt kezdeményezte a találkozót, a Windrush-botrány körüli pánik miatt, aminek következtében a brit kormány kompenzációt ígér azok számára, akiket tévesen deportáltak.

Sok Nagy-Britanniában élő EUs polgár aggódik a legújabb botrány kitoloncolási ügyei miatt 4

Ezenkívül persze az informálódás volt a találkozó lényege, illetve ígéretet tett, hogy az EP aggodalmait levél formájában megküldi a brit kormánynak. Szerinte a biztonságos státusz sokkal inkább nyilatkozat formájában kéne, hogy megszerezhető legyen és nem megpályázás útján.

Az Európai Parlamenti Modell szerint is szabadon kell, hogy élhessen bármelyik EU-s polgár az Egyesült Királyságban, különösen azért, mert semmi közük nem volt a szavazáshoz.

„Ez azt jelenti, hogy amint a megfelelő adatokat megadják az Eu-s polgárok, onnantól kezdve meg is van a státusz, nem kell hónapokat, vagy éveket várni Belügyminisztériumra. Természetesen ennek járulékmentesnek kell lennie, mert nem az ő hibájuk, hogy jelentkezniük kell a státuszért.” – mondta Mr.Verhofstadt.

Továbbá szerinte minden családnak csak egy nyilatkozatra lenne szüksége, plusz különleges gondoskodásban kell részesíteni a sérülékeny személyeket, vagy akik nem tudják elektronikusan benyújtani.

A parlament azt is leszögezte, ők abszolút azt a megoldást támogatják, hogy ha egyszer valaki túl van egy sikeres jelentkezésen, akkor az ne csak az adott országra legyen érvényes, hanem az egész EU-ra.

Az európaiak bizalma nem először rengett meg a brit hatóságokban, a Windrush-botrány kapcsán, hiszen már korábban is előfordult, hogy levelet kaptak bevándorlók, hogy nincs joguk az országban maradni. Theresa May a hibás deportációs leveleket szerencsétlen hibának nevezte, majd ezt korrigáló levelekkel meg is oldották az ügyet.

Mi is az a Windrush-botrány?

A miniszterelnök és a belügyminiszter Amber Rudd hatalmas nyomás alá került, miután kiderült, hogy sokakat deportálással fenyegettek, ráadásul olyanokat is, akik 1973 előtt érkeztek az országba.

Sokszor előfordult, hogy kisgyermekek, akik szüleikkel közös útlevéllel érkeztek az országba, nem tudták bizonyítani érkezésük legális mivoltát. Ez a krízis Theresa May belügyminisztersége idején érte el a csúcspontját, amikor alapvető szolgáltatásokat is megtagadtak emberektől, mint akár az orvosi ellátás.

A Brexit kapcsán sincs jobb helyzetben, hiszen három veresége után továbbra is próbálkozik a helyzet megfordításával, hogy a saját elképzelései alapján vezesse ki az országot az EU-ból. Kedden Jacob Rees-Mogg a következőképpen kritizálta Theresa May hozzáállását: „Praktikátlan, bürokratikus és elárulta a józan észt.”

„Végrehajtja a britek akaratát, de nem igazán vehető észre rajta túl nagy lelkesedés.”

A Brexit támogatói nyomást szeretnének helyezni rá, hogy tartsa a szavát és kivezesse az országot a Vámunióból.      Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás